Hor Iry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hor Iry
Ro
Farao van de 0e Dynastie
Voorganger onbekend
Opvolger Hor Ka
Vader onbekend
Moeder onbekend
Hor Iry in Egyptische hiërogliefen
serekh of Horusnaam
G5
r
Srxtail.jpg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Hor Iry was een prehistorische koning die heerste tijdens Dynastie 0 van het Oude Egypte. Zijn naam betekent: Behoren aan Horus.

Biografie[bewerken]

Hor Iry zou geregeerd hebben over de regio van Abydos en is begraven in graf B1-B2 te Umm el-Qaab, de begraafplaats van vele pre- en protohistorische koningen van Egypte.[1]

Sommige Egyptologen twijfelen aan het bestaan van deze koning, omdat zijn naam, in tegenstelling tot de namen van zijn opvolgers, maar één keer elders is gevonden.[2] Anderen nemen aan, op grond van de grootte en de ligging van zijn graf te midden van andere graven van pre- en protohistorische koningen en koningen van de 1e Dynastie, dat hij de voorganger is van Hor Ka.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. W.M. Flinders Petrie, A History of Egypt, from the Earliest Kings to the XVth Dynasty, Londen, 192510, p. 5, W. Kaiser, Einige Bemerkungen zur ägyptischen Frühzeit, in Zeitschrift für Ägyptische Sprache und Alterumskunde 91 (1964), pp. 86-124 (in het bijzonder p. 100).
  2. T.A.H. Wilkinson, The Identification of Tomb B1 at Abydos: Refuting the Existence of a King *Ro/*Iry-Hor, in Journal of Egyptian Archaeology 79 (1993), T.A.H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt. Strategies, Society and Security, Londen - New York, 1999, p. 55.

Externe links[bewerken]