International Federation of Sport Climbing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De International Federation of Sport Climbing (afgekort: IFSC) is de internationale overkoepelende sportfederatie voor sportklimmen.

De IFSC werd opgericht op 27 januari 2007 in Frankfurt, Duitsland en is de voortzetting van de ICC (International Council for Competition Climbing), een in 1997 opgerichte zelfstandige commissie binnen de UIAA die verantwoordelijk was voor sportklimcompetities. In oktober 2006, tijdens de Algemene Leden Vergadering van de UIAA te Banff, Canada, hebben de UIAA leden in grote meerderheid besloten om het sportklimmen onder te brengen in een onafhankelijke internationale sport federatie.

De IFSC is lid van de GAISF en lid van de IWGA (International World Games Association) en maakt deel uit van het World Games 2009 programma in Kaohsiung, Taiwan. De IFSC is in december 2007 door het IOC erkend als olympische sport.

Statutair is de IFSC gevestigd in Bern, Zwitserland. Het kantoor van de IFSC is gevestigd in Turijn, Italië. IFSC telt momenteel 72 landen in 5 continenten als lid. De NKBV is namens Nederland lid van de IFSC. De CMBEL is namens België lid.

Ramamon Puigblanque.jpg

De IFSC organiseert en beheert de grote internationale wedstrijden, zoals het wereldkampionschap, het wereldjeugdkampioenschap, de Worldcup en de continentale kampioenschappen. Competitieklimmen kent drie disciplines:

  1. Lead, wie het hoogst kan klimmen op speciaal voor de wedstrijd gebouwde route. De wanden zijn doorgaans 15 tot 20 meter hoog en hangen over.
  2. Speed, wie het snelste kan klimmen. Voor speedklimmen is er zelfs een officieel wereldrecord op een 10 m en 15 meter wand
  3. Boulderen, wie op 3 tot 5 meter hoge blokken een heel moeilijke route kan klimmen. Bij het boulderen worden geen touwen om te zekeren gebruikt.

Externe links[bewerken]