Isthmohyla graceae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Isthmohyla graceae
IUCN-status: Kritiek[1] (2019)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Hylidae (Boomkikkers)
Geslacht:Isthmohyla
Soort
Isthmohyla graceae
Myers & Duellman, 1982
Isthmohyla graceae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Isthmohyla graceae, in het Engels wel aangeduid als Continental Divide-boomkikker, is een kikker uit de familie boomkikkers (Hylidae).

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Charles William Myers en William Edward Duellman in 1982. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Hyla graceae gebruikt.[2] De soortaanduiding graceae is een eerbetoon aan Grace M. Tilger, verbonden aan het American Museum of Natural History.

Verspreiding en bedreigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Isthmohyla graceae komt voor in Midden-Amerika en wordt met uitsterven bedreigd, onder meer door de kikker-ziekte chytridiomycose. Isthmohyla graceae is momenteel door de IUCN als kritiek geclassificeerd.[3]

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Bosgebieden tussen de 1120 en 1650 meter boven zeeniveau aan de Pacifische zijde van de Cordillera de Talamanca en in de westelijke delen van de Serranía de Tabasará in Panama vormden het leefgebied van deze soort, onder meer in de beschermde gebieden Internationaal park La Amistad, Nationaal park Santa Fe en Reserva Forestal La Fortuna. Sinds het einde van de jaren negentig waren er jarenlang geen bekende populaties meer. In 2010 werd de kikker werd herontdekt bij Cerro Sagui in de regio Ngöbe-Buglé[4]. In volgende jaren werden in deze regio nieuwe subpopulaties gevonden nabij Ratón in 2013 en bij Llano Tugrí in 2017. Uit Costa Rica zijn geen waarnemingen bekend, maar deze boomkikker is of was daar mogelijk wel aanwezig.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]