Jack Vettriano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jack Vettriano
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Verenigd Koninkrijk
Geboortedatum 17 november 1951
Geboorteplaats Methil
Werk
Beroep kunstschilder, kunstenaar
Bekende werken The Singing Butler
Studie
School/universiteit Kirkland High School and Community College
Kunst
Stroming hedendaagse kunst
Persoonlijk
Talen Engels
Diversen
Prijzen en onderscheidingen Officier in de orde van het Britse rijk
Website http://www.jackvettriano.com
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Jack Vettriano, geboren als Jack Hoggan (Kirkcaldy, Schotland, 17 november 1951), is een Britse kunstschilder.

Hij werd in 1951 geboren in Kirkcaldy, Schotland. Daar groeide hij op, tot hij op zijn zestiende van school ging om in de mijnen te gaan werken. Het tij keerde echter op zijn twintigste verjaardag, toen hij van zijn vriendin een waterverfsetje kreeg. Vanaf dat moment hield hij zich bezig met zichzelf leren tekenen en schilderen. Het lokale Kirkcaldy museum en kunstgalerie, met zijn 19e- en 20e-eeuwse collectie was een grote inspiratie voor hem.

Het duurde nog veertien jaar voordat hij zijn werken publiekelijk wilde laten zien. In 1989 diende hij twee schilderijen in voor de jaarlijkse tentoonstelling van de Schotse academie. De twee werken werden op de eerste dag verkocht. Het jaar daarop kregen de drie werken op de prestigieuze zomertentoonstelling op de Koninklijke Londense Academie dezelfde overweldigende reacties.

De laatste negen jaar groeide de interesse in het werk van Vettriano snel. In Edinburgh, Londen, Hongkong en Johannesburg waren zijn solo-voorstellingen totaal uitverkocht. In november 1999 werd Vettriano’s werk voor het eerst getoond in New York op "The International 20th Century Arts Fair". Vijftig verzamelaars uit het Verenigd Koninkrijk kwamen op de tentoonstelling af en binnen een uur na de opening waren alle twintig schilderijen verkocht.

Naast zijn tentoonstellingen verkoopt Vettriano ook posters waarmee hij een grote schare fans heeft verkregen. Zijn posterdrukken worden wereldwijd verspreid. Zijn schilderij "The Singing Butler" uit 1992 is een bestseller in het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe zijn er wereldwijd 500.000 posters van Vettriano verkocht. De posters zijn vooral populair onder jongere kunstbewonderaars, omdat zijn posters zeer toegankelijk zijn voor de jonge geest.[bron?]

De schilderijen van Vettriano kunnen worden teruggevonden in privé-, bedrijfs- en publieke collecties wereldwijd.