Jacob Devers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Generaal Jacob "Jake" Loucks Devers (York, 8 september 1887Washington D.C., 15 oktober 1979) was een Amerikaanse officier. Hij was commandant van de 6th Army Group in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was de eerste Amerikaanse officier die na D-Day de Rijn bereikte.

Biografie[bewerken]

Devers werd geboren in York in Pennsylvania. Hij studeerde in 1909 af aan de United States Military Academy. Klasgenoten van Devers waren George S. Patton, John C.H. Lee, Robert L. Eichelberger, Edwin F. Harding en William H. Simpson. Tussen beide wereldoorlogen besteden Devers de meeste tijd aan de tactische en technische verbetering van de Field Artillery.

Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in Europa diende Devers in Panama. Daarna voerde hij van 15 november 1940 tot 15 juli 1941 het bevel over de 9th Infantry Division in Fort Bragg, North Carolina. Op 14 augustus 1941 werd Devers de jongste generaal-majoor bij het Amerikaanse landleger en werd gestationeerd in Fort Knox in Kentucky tot hoofd van de Armored Forces. Tijdens zijn commando groeide Fort Knox van twee pantserdivisies tot 16 divisies en 63 aparte tankbataljons. In mei 1943 werd Devers benoemd tot algemeen commandant van de U.S. Army-troepen in Europa. Vanuit Londen organiseerde en trainde hij vele divisies voor Operatie Overlord.

In juli 1944 ontving Devers uiteindelijk een gevechtscommando, namelijk de 6th Army Group. Met zijn twaalf Amerikaanse en elf Franse divisies veegde Devers de Elzas schoon, verkleinde de Zak van Colmar, stak de Rijn over en accepteerde op 6 mei 1945 de Duitse overgave in West-Oostenrijk.

Generaal Devers was een bekwaam professional. Devers werd in mei 1940 bevorderd tot brigadier-generaal, in oktober 1940 tot generaal-majoor, in september 1942 tot luitenant-generaal en op 8 maart 1945 tot generaal. Hij ging op 30 september 1949 met pensioen. Hij stierf in Washington D.C. op 15 oktober 1979 en werd begraven op Arlington National Cemetery.

Decoraties[bewerken]

Bronnen[bewerken]