Jacob van Egmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacob van Egmond in de begrafenisstoet van Willem van Oranje. (Hendrick Goltzius, 1584)
Wapenbord van Jacob van Egmond (1548-1618)

Jacob van Egmond (1545-15 juli 1618) was heer van Keenenburg en gouverneur van Diksmuide en als militair en bestuurder betrokken bij de opstand tegen Spanje.

Jacob was het derde kind van Otto van Egmond (1522-1586). Hij werd na de dood van zijn vader ambachtsheer van Sint Maartensregt, Maasland en Schipluiden. Hij trouwde met Doralisa van der Schale.

Egmond koos in 1572 de kant van Willem de Zwijger, en speelde een veelzijdige rol in de verdediging van Holland. Hij kreeg in 1574 het bevel over een aantal vendels. In 1575 werd hij door de Staten van Holland benoemd tot commissaris van de monstering. Aan het eind van het jaar werd hij naar Overflakkee gestuurd om te voorkomen dat de Spanjaarden er een invasie zouden doen. In 1583 was hij opperbevelhebber van Diksmuide, dat in 1583 toch in Spaanse handen viel.

Jacob van Egmond liep mee in de begrafenisstoet van Willem van Oranje. Hij droeg het wapen van Willem van Oranje.

Na de dood van zijn vader kreeg Jacob van Egmond voorname bestuursfuncties. Hij werd namens de Ridderschap gedeputeerde in de Staten van Holland. In 1589 werd hij hoofdingeland van Delfland en in 1593 hoogheemraad.

Hij werd door de Staten van Holland meerdere keren afgevaardigd in de Staten-Generaal, waarvan hij zelfs voorzitter werd. Als gedeputeerde kreeg hij de opdracht om prins Maurits de eed af te nemen. Bovendien werd hij als leider van een afvaardiging naar koningin Elizabeth I van Engeland gestuurd. In 1590 werd Jacob van Egmond benoemd tot gedeputeerde namens de Staten van Holland bij prins Maurits. Eigenlijk moest hij erop toezien dat het geld dat de Staten beschikbaar hadden gesteld op de juiste wijze werd besteed.

In 1592 raakte hij bij Coevorden zwaar gewond.

Jacob van Egmond fungeerde in 1592 als registermeester voor de kanselarij van Holland, een vertrouwelijk maar ook uitstervend ambt.

In 1600 reisde hij met 6 gedeputeerden van de Staten-Generaal naar Vlaanderen af en maakte de Slag bij Nieuwpoort mee.

Jacob van Egmond overleed kinderloos op 5 juli 1618. Hij werd begraven in de hervormde kerk van Schipluiden. Zijn neef Otto van Zevender werd zijn opvolger.