Jan Bergmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jan Bergmans (Genk, 19 april 1972) is een Belgische scenarist, freelance-schrijver en striptekenaar.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Bergmans studeerde af aan de filmschool Rits in Brussel, waar hij les kreeg van getalenteerde Belgische cineasten als Erik Van Looy en wijlen Peter Simons. Tijdens zijn studies nam hij als opnameleider deel aan een workshop filmregie voor het filmfestival van de Fantastische Film, onder leiding van Dick Maas en Esmé Lammers. Daar ontdekte Bergmans, naar eigen zeggen, het belang van de eenvoud in verhaal en plot van een filmische vertelling.

Hij schreef reeds scenario's voor de volgende reeksen:

Hij schreef ook intensief mee aan het scenario van een internationale 3D/4D attractiefilm voor pretparken:

  • Pirats (2008)

Daarnaast was Bergmans ook co-scenarist voor twee stripverhalen van Windkracht 10 en leverde hij enkele scenario's voor strips van het Nederlandstalige Donald Duck magazine.

Hij ontpopte zich ook tot een productief schrijver van pulpromans, in het genre van de western, de doktersroman en de streekroman.

Sinds 1 maart 2008 verschijnt er elke week een kookstrip van zijn hand in de zaterdagse editie van de Belgische krant "Het Belang van Limburg". De strip heeft als titel "Lui maar Lekker". Samen met chef-kok Dirk Appeltans, giet Bergmans als tekenaar de recepten in stripvorm.