Jenno Witsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Prof. dr. mr. Jenno Witsen (Bilthoven, 14 februari 1927) is een Nederlands jurist die gedurende 26 jaar verbonden is geweest aan de Rijksplanologische Dienst, waarvan de laatste 7 jaar (1983-1990) in de functie van directeur-generaal van de ruimtelijke ordening.

Witsen studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na afloop van zijn ambtelijke loopbaan is hij enkele jaren aan deze universiteit verbonden geweest als bijzonder hoogleraar aan de planologische opleiding. In 1992 ontving hij een eredoctoraat in de planologie van de Universiteit van Amsterdam.

Hij was onder meer vicevoorzitter van de omroepvereniging VPRO, honorary treasurer van de International Federation for Housing and Planning (IFHP), vicevoorzitter van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (NIROV) en vicevoorzitter van de Stichting Kleur Buiten.

Eerder was hij juridisch medewerker bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en jurist in algemene dienst bij de gemeente Voorburg.

Witsen is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en drager van de Hudig-penning.

Publicaties van zijn hand zijn onder meer: Bouwstenen voor Milieurecht (1970), De planologische kernbeslissing tussen recht en werkelijkheid (1979), Ambities van Ruimtelijk Beleid (1991), Ruimtelijke Ordening als verantwoordelijkheid van de gezamenlijke overheden (1992), Bestuurlijke vernieuwing in een voller wordend Nederland (1994) en Het Europa van de Regio's (1994).

In 2007 publiceerde hij de Bommel Reisgids, uitgegeven door Uitgeverij Ton Paauw en door De Bezige Bij. ISBN 9789071959127.[1]