Jeroen Oerlemansbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeroen Oerlemansbrug
Brug 422 (juni 2018)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Zuid
Overspant Boerenwetering
Brugnummer 422
Bouw
Bouwperiode 1954/1955
Gebruik
Huidig gebruik verkeersbrug
Weg Diepenbrokstraat/Wielingenstraat
Architectuur
Type platte brug
Architect(en) Piet Kramer
Dienst der Publieke Werken
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Detail van de leuning (juni 2018)

Jeroen Oerlemansbrug (brug 422) is een vaste brug in Amsterdam-Zuid.

De verkeersbrug vormt de verbinding tussen de Diepenbrockstraat en de Wielingenstraat in de stadsroute 109. Ze overspant de Boerenwetering.

De brug is gebouwd naar een ontwerp van Piet Kramer in de stijl van de Amsterdamse School. Technische ondersteuning kwam van de Dienst der Publieke Werken De brug toont de typische kenmerken van Kramers stijl, een mengeling van baksteen en natuursteen, siersmeedijzer in de balustrades, ornamenten/beeldhouwwerken op de landhoofden en terrasvormige zitjes. Er werd aan gebouwd in de jaren 1954 en 1955 (1954 is door cijfers vastgelegd in de brug), terwijl het ontwerp van veertien jaar eerder dateerde.

In 1931 stelde de gemeente al een bedrag beschikbaar van 1.150.000 gulden voor een achttal kunstwerken. De crisis en de Tweede Wereldoorlog gooiden roet in het eten voor een definitieve brug. Er werd ter plekke een houten noodbrug aangelegd (met aanpassingen in 1933), die alleen toegankelijk was voor voetgangers. In 1936 moest de gemeente onder druk van de bevolking de noodbrug ook vrijgeven voor fietsers.

Pas in 1953 werd de draad weer opgepakt. In 2008 werd de brug onder het bewind van wethouder Marijke Vos opgeknapt in een strijd tegen verloedering.[1] Aan het eind van de jaren tien zijn aanpassingen aan de brug gepland (verkeersveiligheid en riolering).

Het zuidwestelijke landhoofd is gelegen in het Beatrixpark, het zuidoostelijk deel ligt net niet op het terrein van de RAI.

Tot 2016 stond de brug officieus te boek als de 'Prinsessebrug', vernoemd naar prinses Beatrix. In juli 2016 wilde de gemeente af van officieuze benamingen en liet de bevolking kiezen tussen de officieuze naam officieel maken, een verzoek tot nieuwe vernoeming insturen dan wel de brug anoniem door het leven te laten gaan. Er werd toen voorlopig voor de laatste optie gekozen. In februari 2022 werd de brug per raadsbesluit vernoemd naar de Amsterdamse persfotograaf Jeroen Oerlemans, in 2016 tijdens zijn werk omgekomen. Op 2 oktober 2022 kwam de fysieke vernoeming tot stand door burgemeester Femke Halsema in bijzijn van familie en vrienden.

Zie de categorie Brug 422 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.