Jiangxititan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jiangxititan is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorende tot de Titanosauriformes, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige China. De enige benoemde soort is Jiangxititan ganzhouensis.

Vondst en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Tankou nabij Ganzhou in de provincie Jiangxi werd tijdens bouwwerkzaamheden het skelet gevonden van een sauropode.

In 2023 werd de typesoort Jiangxititan ganzhouensis benoemd en beschreven door Mo Jinyou, Fu Qiongyao, Yu Yilun en Xu Xing. De geslachtsnaam verbindt een verwijzing naar Jiangxi met het Grieks titaan, een geslacht van reuzen en een gebruikelijk achtervoegsel in de namen van titanosauriérs. De soortaanduiding verwijst naar de herkomst uit Ganzhou.

Het holotype, NHMG 034062, is gevonden in een laag van de Nanxiongformatie die dateert uit het Maastrichtien. Het bestaat uit een gedeeltelijk skelet zonder schedel. Bewaard zijn gebleven drie achterste halswervels, twee daaraan verbonden nekribben, een reeks van vier voorste ruggenwervels en drie daaraan verbonden borstribben. De gevonden wervelkolom ligt in anatomisch verband. De voorste en achterste wervel in de reeks hebben bij de vondst hun uiteinden verloren. Het betreft vermoedelijk een volwassen individu.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Jiangxititan werd ruwweg twintig meter lang.

Verschillende onderscheidende kenmerken werden vastgesteld. Het betreft een unieke combinatie van op zich niet unieke eigenschappen. De achterste halswervels en voorste ruggenwervels zijn sterk verticaal afgeplat. Binnen de voorste pleurocoelen van de ruggenwervels zijn bijkomende horizontale richels aanwezig. De wervelbogen van de achterste halswervels en voorste ruggenwervels zijn laag. De doornuitsteeksels van de achterste halswervels en voorste ruggenwervels zijn diep gevorkt en staan ver uiteen. In de doornuitsteeksels van de achterste halswervel en voorste ruggenwervel is aan de voorrand van het splitsingspunt van de vork een richel aanwezig in de vorm van een omgekeerde V. De achterste halswervels hebben zowel een EPRL (lamina epipophysealis – prezygapophysealis, een richel tussen de epipofyse en het voorste gewrichtsuitsteeksel) als een SPDL (lamina spinodiapophysealis tussen het doornuitsteeksel en het zijuitsteeksel). In de doornuitsteeksels van de achterste halswervel en voorste ruggenwervel is aan de voorrand een driehoekige uitholling aanwezig gevormd door de vorktanden (metapofysen) van het doornuitsteeksel en de binnenste en buitenste SPRL (lamina spinoprezygapophysealis tussen het doornuitsteeksel en het voorste gewrichtsuitsteeksel). Bij de achterste halswervels zijn de achterste gewrichtsuitsteeksels waaiervormig. De voorste ruggenwervels hebben een binnenste en buitenste SPOL (lamina spinopostzygapophysealis tussen het doornuitsteeksel en het achterste gewrichtsuitsteeksel). De voorste borstrib is kort en lichtgebouwd.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Jiangxititan werd binnen de Titanosauria in de Lognkosauria geplaatst, als de zustersoort van Mongolosaurus.

Het volgende kladogram toont de positie van Jiangxititan in de evolutionaire stamboom volgens het benoemende artikel.

Titanosauria 

Diamantinasauria





Xianshanosaurus



Daxiatitan



Australodocus



Lithostrotia 

Malawisaurus






Aeolosaurus



Rapetosaurus





Isisaurus



Saltasaurus




Opisthocoelicaudia



Alamosaurus







Epachthosaurus





Pitekunsaurus




Tapuiasaurus




Antarctosaurus




Vahiny



Jainosaurus








Normanniasaurus



Rinconsaurus



Muyelensaurus



Nemegtosaurus


Lognkosauria 

Mendozasaurus



Argentinosaurus



Futalognkosaurus




Patagotitan



Notocolossus




Puertasaurus




Jiangxititan



Mongolosaurus













Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mo Jin-You; Fu Qiong-Yao; Yu Yi-Lun & Xu Xing. 2023. "A New Titanosaurian Sauropod from the Upper Cretaceous of Jiangxi Province, Southern China". Historical Biology: 1–15. DOI:10.1080/08912963.2023.2259413