Saltasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saltasaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Saltasaurus loricatus
Saltasaurus loricatus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Familie: Saltasauridae
Geslacht
Saltasaurus
Bonaparte & Powell, 1980
Typesoort
Saltasaurus loricatus Bonaparte & Powell, 1980
Afbeeldingen Saltasaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Saltasaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Saltasaurus is een geslacht van plantenetende dinosauriërs uit de Sauropoda, meer in het bijzonder de Titanosauria. Het geslacht is in 1980 door José Bonaparte beschreven en leefde op het eind van het Krijt in het huidige Argentinië en Uruguay. Er worden twee soorten bij het geslacht ondergebracht. Naast de typesoort Saltasaurus loricatus is dat Saltasaurus robustus )Huene, 1929).

Saltasaurus ("reptiel uit Salta") was een vrij kleine sauropode met een lengte van zo'n twaalf meter, uit het Maastrichtien. Hij was stevig gebouwd met korte maar krachtige voorpoten. Zijn gewicht was zo'n zeven ton. Het geslacht is opmerkelijk door de verbeende schubben (osteodermen) van tien centimeter doorsnee die een bepantsering van de rug vormden. Ook zijn er grotere beenplaten (lorica = plaatpantser) gevonden die aan het geslacht worden toegeschreven. Lang is gedacht dat dit pantserdelen van Nodosauridae waren. De vorm is binnen de kroongroep Titanosauria een van de best bekende soorten door vele, op zich fragmentarische, vondsten en wordt daarom typisch gebruikt voor de verankering van vele cladistische definities van groepen in de Sauropoda. Saltasaurus behoort meer bepaald tot de klade Saltasaurinae.

Bronnen

  • Saltasaurus in de Paleobiology Database
  • Virginia Zurriaguz & Jaime Powell, 2015, "New contributions to the presacral osteology of Saltasaurus loricatus (Sauropoda, Titanosauria) from the Upper Cretaceous of northern Argentina", Cretaceous Research 54: 283–300