Joe Rogan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joe Rogan
Joe Rogan in 2021
Algemene informatie
Volledige naam Joseph James Rogan
Geboren 11 augustus 1967
Geboorteplaats Newark (New Jersey)
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1988–heden
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joseph James Rogan (Newark, 11 augustus 1967) is een Amerikaans stand-upcomedian, vechtsporter en -commentator, podcastgastheer en voormalig acteur en televisiepresentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Joe Rogan groeide op in de staat New Jersey. Hij is de achterneef van Gerard en Mikey Way, bekend als de zanger en bassist van My Chemical Romance.

Rogan werd katholiek opgevoed en ging naar een katholieke school, maar sinds het behalen van zijn middelbareschooldiploma heeft hij het geloof verlaten.[bron?] Rogan identificeert zichzelf als agnost en is kritisch over de katholieke kerk, die hij als onderdrukkend ervaart.[bron?]

Als jongere was Rogan een groot liefhebber van de Koreaanse vechtsport taekwondo; op zijn 19e won hij de US Open voor taekwondospelers.[1]

Sinds 1997 is Rogan werkzaam voor de UFC. In eerste instantie verzorgde hij de interviews na de wedstrijden, later, in 2002, werd hij ook commentator. Rogan heeft inmiddels zelf een zwarte band in Braziliaans jiujitsu. De zwarte band heeft hij ontvangen onder leiding en uit de handen van Eddie Bravo en Jean Jacques Machado.

Van 1995 tot 1999 speelde Joe Rogan in de Amerikaanse comedy NewsRadio op NBC. In 2000 heeft Joe Rogan zijn eerste comedy special uitgebracht. In Nederland is hij vooral bekend geworden door het NBC-programma Fear Factor, waarvoor hij van 2001 tot 2006 gedurende zes seizoenen meer dan 100 afleveringen presenteerde. Na het einde van de Fear Factor heeft Joe Rogan zijn stand-upcomedian carrière vervolgd.

The Joe Rogan Experience[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 is hij zijn eigen gratis podcast begonnen samen met zijn vriend Brian Redban.[2] De eerste aflevering van de podcast is opgenomen op 24 december 2009 en werd wekelijks uitgezonden bij Ustream. De naam van de podcast werd in augustus 2010 gewijzigd naar The Joe Rogan Experience, waarna de podcast in de Top 100 podcasts van ITunes kwam[3]. Het is een van de populairste gratis podcasts in de Verenigde Staten, in januari 2015 werd de podcast ruim 11 miljoen keer gedownload[4] en in 2019 werd de podcast gemiddeld 190 miljoen keer per maand gedownload.[5] The Joe Rogan Experience ontvangt een divers scala aan gasten, waaronder veel komieken, (vecht)sporters, wetenschappers en overige beroemdheden.

In mei 2020 werd bekend dat Joe Rogan een meerjarige licentiedeal met Spotify heeft getekend ter waarde van $50 miljoen.[5][6] De licentiedeal maakt de podcast van Joe Rogan exclusief luisterbaar via Spotify vanaf januari 2021.[7]

Rogan beschouwt zichzelf op politiek gebied als "behoorlijk liberaal" en gaat in zijn podcast het gesprek aan met zowel rechtse als linkse opiniemakers. Naar aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 ontving Rogan de Democratische presidentskandidaten Tulsi Gabbard, Andrew Yang en Bernie Sanders.[8] Hij staat erom bekend dat hij doorgaans zijn kalmte goed weet te bewaren in discussies met andersdenkende gesprekspartners.[9]

In december 2021 kwam een van zijn podcasts uit waarin hij viroloog Robert W. Malone interviewde. De podcast kwam in opspraak en werd verwijderd wegens schending van de community-richtlijnen van YouTube. In januari 2022 kwam een podcast van Rogan met Malone op Spotify, aanleiding voor onder andere Neil Young om al zijn werk van Spotify te laten verwijderen.[10] Ook de uitzending met Abigail Shrier leidde tot fel protest.

Politieke opvattingen[bewerken | brontekst bewerken]

Rogan is niet makkelijk te categoriseren als 'links' of 'rechts' of democraat of republikein. Hij is voor recht op abortus, homohuwelijk, legalisatie van softdrugs, maar bijvoorbeeld kritisch op genderbevestigende zorg of transrechten in sport. Rogan is kritisch op woke-cultuur. Tijdens de corona-pandemie was hij kritisch op de vaccins en het lockdown-beleid. Hij is kritisch op Joe Biden. Aanvankelijk had hij veel respect voor Justin Trudeau, maar sinds de coronapandemie en erna begrijpt hij niets van diens koers.