John Hughes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Hughes
John Hughes
Volledige naam John Wilden Hughes Jr
Geboren 18 februari 1950, Lansing
Overleden 6 augustus 2009, New York
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1969 - 2008
Beroep Filmregisseur
Filmproducent
Scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

John Wilden Hughes Jr (Lansing, 18 februari 1950New York, 6 augustus 2009) was een Amerikaans filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver van veel succesvolle komedies uit de jaren 80 en 90, waaronder Ferris Bueller's Day Off (1986) en Home Alone (1990).

Filmcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hughes studeerde in 1968 af aan de Glenbrook North High School in Northbrook, Illinois, een plaats overigens waar veel scènes uit zijn films zijn opgenomen. Hij was in het begin schrijver voor het National Lampoon Magazine, waarna hij zijn eerste film Class Reunion uitbracht, de eerste van een grote reeks National Lampoon films. Hughes schreef voor de drie eerste National Lampoon "Vacation" films de scenario's: National Lampoon's Vacation (1983), European Vacation (1985) en Christmas Vacation (1989). Hij regisseerde deze films echter niet.

Hij is waarschijnlijk het meest bekend van zijn dramatische komedies voor jongeren, zoals Sixteen Candles, The Breakfast Club, Pretty in Pink. Ook schreef en regisseerde hij Weird Science en Ferris Bueller's Day Off. Om te voorkomen dat hij alleen als "regisseur van komedies voor jongeren" werd gezien, regisseerde hij in 1987 de film Planes, Trains & Automobiles met in de hoofdrollen Steve Martin en John Candy.

Zijn grootste commerciële succes boekte hij met Home Alone. Hij schreef de scenario's voor deze film en de twee vervolgen en was tevens producent. De regie van de eerste twee was in handen van Chris Columbus, de derde Raja Gosnell. De films, over een kleine jongen die door zijn ouders wordt achtergelaten als ze op vakantie gaan, werden de kaskrakers van de jaren 90.

Na Curly Sue uit 1991 heeft Hughes geen films meer geregisseerd. Hij overleed op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Als producent[bewerken | brontekst bewerken]

Als scenarioschrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]