Junge Generation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Junge Generation in der SPÖ
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Michael Kögl
Algemene gegevens
Actief in Oostenrijk
Richting Centrum-links
Ideologie Sociaaldemocratie, progressivisme
Kleuren Rood
Website https://www.jg.spoe.at/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Junge Generation in der SPÖ (Nederlands: Jonge Generatie in de SPÖ, JG) is de jeugdafdeling van de Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ), een partij die politiek actief is in Oostenrijk. Net als de SPÖ is de JG de sociaaldemocratische beginselen toegedaan.

Oprichting en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De JG werd 22 januari 1958 opgericht. De eerste voorzitter werd Hans Czettel. Sinds haar oprichting is de JG een van de deelorganisaties van de SPÖ. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw startte de JG een grote campagne om meer jonge vrouwen te werven en politiek bewust te maken. Hierbij werd besloten dat 30% van de bestuursfuncties door vrouwen moesten worden opgevuld. Daarnaast zette de JG sterk in op groene politiek. Voorstellen van de JG op dit gebied werden ook door SPÖ overgenomen.

Met de opkomst van de FPÖ aan het begin van de jaren negentig en de antisemtische retoriek van partijleider Jörg Haider en zijn poging in 1993 om via een referendum een strenger immigratiebeleid af te dwingen ("Österreich zuerst") begon de JG met een tegenactie "mensen in nood" waarin de JG zich afzette tegen de FPÖ.[1]

De huidige voorzitter van de JG is Katharina Kucharowits (*1983) die sinds 2013 ook lid is van de Nationale Raad.

Ideologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Junge Generation is sociaaldemocratisch en progressief[2] en probeert alternatieven te bieden voor het neoliberalisme.[3]

Lidmaatschap[bewerken | brontekst bewerken]

Jongeren van 18 tot 38 jaar kunnen lid worden van de JG.[4]

YES[bewerken | brontekst bewerken]

De Junge Generation is aangesloten bij de Young European Socialists (YES), de jongere partij van de Partij van de Europese Sociaaldemocraten.

Lijst van bondsvoorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige voorzitter, Katharina Kucharowits

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]