Kanton Carentan-les-Marais

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carentan-les-Marais
Kanton in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Locatie van het kanton
Het kanton binnen het departement Manche
Situering
Regio Normandië
Departement Manche
Arrondissement(en) Cherbourg
Coutances
Saint-Lô
Coördinaten 49°18'11,999"NB, 1°14'53,999"WL
Algemeen
Oppervlakte 389,31 km²
Inwoners 21.529
(55 inw./km²)
Politiek
Conseil départemental Maryse Le Goff & Hervé Marie (2021-2028)
Overig
Omvat deel Carentan-les-Marais + 20 gemeenten
Kantoor kieskring Carentan-les-Marais
Website Detailkaart en info op Insee
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Carentan-les-Marais is een kanton van het Franse departement Manche in de regio Normandië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 maart 2015 werden verschillende kantons in het departement opgeheven maar het kanton Carentan werd juist uitgebreid. Alle 26 gemeenten van het kanton Sainte-Mère-Église werden opgenomen, de gemeenten Appeville, Cretteville, Houtteville en Vindefontaine van het kanton La Haye-du-Puits, de gemeente Baupte van het kanton Périers. De gemeenten Auxais en Raids werden dan weer overgeheveld van het kanton naar het op die dag gevormde kanton Agon-Coutainville. Hierdoor nam het aantal gemeenten in het kanton toe van 14 naar 43.

Op 1 januari 2016 werden de gemeenten Amfreville, Cretteville, Gourbesville, Houtteville en Vindefontaine opgenomen in de gemeente Picauville. Op diezelfde dag werden Beuzeville-au-Plain, Chef-du-Pont, Écoquenéauville en Foucarville opgenomen in de gemeente Sainte-Mère-Église. Angoville-au-Plain, Carentan, Houesville en Saint-Côme-du-Mont fuseerden tot de huidige gemeente Carentan les Marais. En Saint-Georges-de-Bohon en Sainteny fuseerden tot de commune nouvelle Terre-et-Marais. Hierdoor nam het aantal gemeenten in het kanton weer af van 43 tot 30.

Op 1 januari 2017 werden de gemeenten Brévands, Saint-Pellerin en Les Veys aan Carentan les Marais toegevoegd. Hierdoor nam het aantal gemeenten in het kanton verder af van 30 tot 27. Op diezelfde dag ging Les Moitiers-en-Bauptois op in Picauville maar bleef deel uitmaken van het kanton Bricquebec tot op 5 maart 2020.

Op 1 januari 2019 werden ook de gemeenten Brucheville, Catz, Saint-Hilaire-Petitville en Viervilleaan Carentan-les-Marais toegevoegd. De gemeenten Carquebut en Ravenoville werden opgenomen in de gemeente Sainte-Mère-Église. Hierdoor nam het aantal gemeenten in het kanton verder af van 27 tot 21. Op diezelfde dag ging Montmartin-en-Graignes op in Carentan-les-Marais maar bleef deel uitmaken van het kanton Pont-Hébert.

Op 5 maart 2020 werd de naam van het kanton Carentan aangepast naar Carentan-les-Marais in overeenkomst met de naam van de hoofdplaats en werden de deelgemeenten van de commune nouvelle Picauville die dat nog niet waren, toegevoegd aan het kanton.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanton Carentan omvat sindsdien volgende gemeenten: