Kasteel Meylandt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Meylandt

Het Kasteel Meylandt is een kasteel gelegen in Heusden, een deelgemeente van de Belgische gemeente Heusden-Zolder. Het kasteel ligt langs de N72, de verbindingsweg tussen Hasselt en Beringen.

Het kasteel was oorspronkelijk een groot landhuis en werd voor het eerst vermeld in 1385. Het heette toen het Hof van Boeckt. In 1603 wordt de naam Milandt voor het eerst gebruikt. In 1715 komt het landgoed in handen van de familie de Theux die het landhuis verbouwt tot een kasteel.

Kasteel Meylandt werd in 1842 grondig verbouwd door Barthélémy de Theux de Meylandt, een van de eerste Belgische premiers. In 1907 werd het kasteel nogmaals verbouwd, maar deze keer door graaf Albert de Theux de Meylandt tot het huidige neo-classicistische kasteel. Ook werd toen het bijhorende koetshuis gebouwd. Na het vertrek van de familie de Theux in 1959 werd het kasteel eigendom van de gemeente Heusden die er in 1972 een kunstacademie in onderbracht.

Rond het kasteel ligt een openbaar park met een aantal vijvers die gebruikt worden als visvijver. In 1994 werd een standbeeld van Barthélémy de Theux in het park geplaatst. Enige jaren later werd het kasteel terug in zijn oorspronkelijke kleuren geschilderd.

Vlak bij het kasteel ligt het natuurreservaat Meylandt-Obbeek, gelegen aan weerszijden van de N72. Het gebied beslaat zo'n 250 ha. Het is een moerasgebied in de vallei van de Mangelbeek, een zijtak van de Demer.

Zie ook[bewerken]