Kastellet (Rønne)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kastellet
De toren in 2014
Algemene gegevens
Constructie 1688-1689
Opening 23 mei 1689
Locatie Rønne, Denemarken
Coördinaten 55° 6′ NB, 14° 42′ OL
Exploitant Forsvarsmuseet (Defensiemuseum)
Technische gegevens
Hoogte 10 meter
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Denemarken

Kastellet (het kasteel), voorheen Citadellen, was een deel van de verdedigingswerken van Rønne. Het is een pulvertoren en het eerste monument op Bornholm dat beschermd werd.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het is gebouwd naar het voorbeeld van andere verdedigingstorens, zoals die op Sardinië en Corsica, waar deze al sinds de zestiende eeuw bestaan. De ronde toren heeft een diameter van achttien meter, een hoogte van tien meter en de muren zijn drie en een halve meter dik. Op de tweede etage stonden tien kanonnen die vanuit vijftien openingen de vijand in alle richtingen konden beschieten. Het dak werd omstreeks 1750 verbouwd en is sindsdien kegelvormig.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kastellet werd in de periode 1688-1689 gebouwd in opdracht van koning Christian V. Het gebouw lag buiten de stadsmuren, doch achter een schans. Het is een van de oudste gebouwen van de stad en werd op 23 mei 1689 geopend. Dit was vijf jaar later dan het oudste gebouw van de stad, Toldboden uit 1684.

Later bleek dat de tien kanonnen niet tegelijkertijd afgevuurd mochten worden, daar het bouwwerk te zwak was. Later liet Woldemar Reedtz daarom voor de schans een batterij kanonnen aanbrengen. Deze kwamen bekend te staan als Reedtz' Batteri. Heden ten dage heet het Kanondalen.[1]

Kastellet zelf werd hierna gebruikt als depot voor wapens en ammunitie. Later werden hier mensen in quarantaine geplaatst, wanneer zij besmet waren met de pest.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) gebruikte de Duitse bezetter Kastellet als radiotoren. In de kelder werd een generator geïnstalleerd en op de bovenste etage werd een antenne ingericht. Deze zijn na de oorlog verwijderd. De Russen die het eiland in 1945-1946 bezet hielden maakten geen gebruik van deze toren.

Huidige functie[bewerken | brontekst bewerken]

Kastellet huisvest nu het Forsvarsmuseet ("Defensiemuseum").

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Twee andere torens met gelijke functies zijn te vinden in Frederikshavn en op Christiansø:

Zie de categorie Kastellet (Rønne) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.