Kemi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kemi
Gemeente in Finland Vlag van Finland
Kaart met de locatie van Kemi
Situering
Landschap (maakunta) Lapin maakunta
Algemeen
Oppervlakte 91 km²
Inwoners (31 december 2007) 22.669 (255,3 inw/km²)

Kemi (Noord-Samisch: Giepma) is een Finstalige stad in het Finse landschap Lapin maakunta. Kemi vormt haar eigen gemeente. Het kreeg in 1869 stadsrechten. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 91 km² en telde 23.236 inwoners in 2003.

Ligging[bewerken]

De stad ligt aan de monding van de Kemijoki, die hier slechts driekwart jaar lang de Botnische Golf instroomt; het andere kwart jaar is de rivier bevroren, net als de golf zelf.

Economie[bewerken]

Kemi
Plaats in Finland Vlag van Finland
Kemi
Kemi
Situering
Gemeente Kemi
Coördinaten 65° 44′ NB, 24° 34′ OL
Hoogte 20 m
Foto's
Mineralenmuseum
Mineralenmuseum
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Door de ligging aan de riviermonding heeft Kemi zich ontwikkeld tot havenstad. Van hier wordt het transport naar het achterland rond Rovaniemi en omstreken verzorgd. Anderzijds worden te Kemi grondstoffen uit Lapland in schepen geladen om verder te worden getransporteerd. Door de uitgestrekte wouden heeft Kemi een grote houtindustrie, die van veraf te herkennen is. Bij sommige windrichtingen is in de gehele stad de stank van de pulpindustrie te ruiken. Er worden nog wedstrijden gehouden voor houtsorteerders. Daarnaast vindt er zalmvisserij plaats.

De laatste jaren ontwikkelde de stad zich als centrum voor informatica. Door de komst van IKEA naar Kemi heeft de stad een handelsimpuls gekregen. Samen met Tornio en het Zweedse Haparanda heeft de stad een beweging op touw gezet om de economie te stimuleren.[bron?] Dat zowel Finland als Zweden inmiddels tot de Europese Unie behoren, hielp daar bij.

Transport[bewerken]

Auto[bewerken]

Doordat vervoer steeds vaker over land gaat heeft Kemi zich ontwikkeld tot het verkeersknooppunt van de provincie Lapland. De stad ligt aan de Europese weg 75, de Finse weg 4 en Finse weg 29.

Spoor[bewerken]

Kemi is in 1903 aangesloten op het spoorwegnet van Finland. Het spoorwegstation Kemi ligt midden in de stad en is begin- en eindhalte van de plaatselijke lijn naar Rovaniemi (stoptrein). Het is het begin- en eindpunt van het traject Kemi –Kolari. Daarnaast doen de spoorlijnen Helsinki - Kaolari en Helsinki – Rovaniemi/Kemijärvi de stad aan. Bij het station ligt een groot rangeerterrein. Voor het spoorwegstation ligt het busstation

Vliegen[bewerken]

De laatste jaren heeft het vliegveld Kemi-Tornio zich ontwikkeld tot tweede luchthaven in dit gebied, naast vliegveld Rovaniemi.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In Kemi is een edelsteenmuseum gevestigd dat gespecialiseerd is in de mineralen die in het noorden van Finland zijn gevonden en opgegraven. In hetzelfde museum is ook de kroon te vinden van Frederik Karel van Hessen, de enige koning van Finland. Kemi kent verder een regionaal etnografish museum. Bezienswaardigheden zijn het uit 1902 stammende stadhuis en de Kemi Kerk. In de winter kan men met de ijsbreker Sampo meevaren.

Sneeuwburcht[bewerken]

De Sneeuwburcht van Kemi wordt sinds 1996 jaarlijks opgebouwd volgens een wisselend ontwerp. Het is de grootste sneeuwburcht (of ijspaleis) ter wereld. De oppervlakte bedraagt 13.000 tot 20.000 m², de hoogste toren was 20 meter hoog en de langste muur was 1 km. In 1996 kwamen er 300.000 bezoekers.[bron?]

Partnersteden[bewerken]

Geboren in Kemi[bewerken]

Weetje[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties