Kintambo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kintambo
gemeente in Congo-Kinshasa Vlag van Congo-Kinshasa
Kintambo (Congo-Kinshasa)
Kintambo
Kaart van Kintambo
Situering
Provincie Kinshasa
District Lukunga
Coördinaten 04° 20′ ZB, 15° 16′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,72 km²
Inwoners
(2004)
106.772
Foto's
Zicht op de Kongo van Kintambo
Zicht op de Kongo van Kintambo
Portaal  Portaalicoon   Afrika

De gemeente Kintambo is een gemeente in het district Lukunga in het noordwesten van de stadsprovincie Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo.

Het centrum bevindt zich op de kruising tussen de Boulevard du 30 Juin (of beter gezegd de korte verlenging van deze laan, de Avenue du Colonel-Mondjiba), de Avenue Kasa-Vubu en de Route de Matadi.

Kintambo (soms Kintamo, Kitambo of N'Tamo in oude geschriften), gelegen aan de linkeroever van de Kongo en de baai van Ngaliema, is de plaats waar aan het einde van de negentiende eeuw de Europese handelspost werd opgericht, die de naam Léopoldville kreeg. De baai van Ngaliema was de eerste haven van de stad. Een paar honderd meter naar het westen is de Kongo niet meer bevaarbaar: een reeks watervallen, de Livingstonewatervallen maken scheepvaart naar Matadi, zo'n 350 kilometer stroomafwaarts onmogelijk.

In de jaren 1940 werd het centrum van Leopoldstad ongeveer 5 kilometer naar het oosten verplaatst, aan de andere kant van wat later de Boulevard du 30 Juin zou worden, in de buurt van het dorp Kinshasa, dat na de onafhankelijkheid zijn naam aan de stad gaf.

De 4 districten en
24 gemeentes van Kinshasa
Vlag van Kinshasa
afkortingen:
stadscentrum: Kinshasa (Kin.), Kasa-Vubu (K.-V.), Lingwala (Ling.), Ngiri-Ngiri (Ng.-Ng.)
provinciekaart: Ngaliema (N.), Mont-Ngafula (M.-N.), Kimbanseke (Kim.), Nsele (Ns.)