Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koninklijk Legermuseum)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vliegtuighal in het museum (2007)
Vliegtuighal in het museum (2011)
Westland Sea King Mk48. SAR-helikopter van de Belgische Luchtmacht. De RS-01 legde na - op twee dagen na - 33 jaar dienst, op 17 december 2008 zijn laatste vlucht af. Het werd sindsdien een pronkstuk in het museum. Op de foto is de RS-01 nog in dienst te zien.
Een kast in de 'oude collectie'
De driedekker van César Battaille (29 jan 2005)
De Pottier P40 van Jean Pottier, de ontwerper van 16 zelfbouwvliegtuigen, waaronder de P50

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis ligt in het Jubelpark van Brussel.

Op het einde van de 19e eeuw had koning Leopold II plannen om de hoofdstad uit te bouwen tot een stad die de evenknie van Parijs moest zijn. Op het moerassige terrein dat de Burgerwacht gebruikte om schietoefeningen te houden, werd een park aangelegd met daarin tentoonstellingsgebouwen.

Het museum werd opgericht ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1910 en in 1923 in een gebouw van het Jubelpark ondergebracht. Dit museum maakt deel uit van de Historische Pool van Defensie.

Collecties[bewerken]

Middeleeuwen[bewerken]

 • Wapenrustingen en jachtwapens

Oostenrijkse Nederlanden[bewerken]

Napoleon en zijn tijd[bewerken]

 • Twee privécollecties tonen de luister van het Franse keizerrijk en een verzameling zeldzame muziekinstrumenten die het belang van de militaire muziek in die tijd illustreren

Verenigd Koninkrijk der Nederlanden[bewerken]

België in de 19e eeuw[bewerken]

 • Overzicht van de jonge staat en de realisaties en aspiraties van de eerste twee koningen. Er is bewust voor gekozen om deze collectie in de oorspronkelijke staat te behouden, m.a.w. oude houten vitrines met overvolle kasten. Zo vormt deze collectie tevens een zeldzaam 'museum in een museum'.

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

 • Alle oorlogvoerende landen krijgen hier aandacht. Aandacht voor de nieuwe technologieën zoals vliegtuigen zoals de Spad, tanks, gas en machinegeweren. Ook is er een kleine loopgraaf nagebouwd waar men doorheen kan lopen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

 • Voorwerpen, films, geluidsfragmenten en wedersamenstellingen. Het huidige Belgische defensiebeleid wordt toegelicht.

Vliegtuigen[bewerken]

 • Ballons, tweedekkers, zweefvliegtuigen, straaljagers zoals de MiG-23 tot en met de F-16. Men kan ook een intacte Caravelle (kenteken: OO-SRA) van Sabena bezichtigen

Tanks[bewerken]

 • Het museum heeft een enorme collectie tanks en pantservoertuigen van de Eerste Wereldoorlog tot heden (meer dan 300 stuks). Slechts enkele daarvan zijn in het museum te bezichtigen. De meeste staan in externe depots, waar de vrijwilligers en militairen de voertuigen restaureren en onderhouden. De collectie bevat vooral voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog als de Churchill, de M4 Sherman, de Panzerkampfwagen IV en de IS-3, maar ook de Mark IV en de FT-17 uit de Eerste Wereldoorlog.

Marine[bewerken]

 • De patrouilleboot P901 Leie, en het jacht van koning Boudewijn

Bewapening in de 19e eeuw[bewerken]

 • Evolutie van de bewapening van het Belgisch leger in de 19e eeuw

Documentatiecentrum[bewerken]

 • Bibliotheek, archieven, prentenkabinet en cartotheek

Educatieve dienst[bewerken]

 • Zorgt voor contact met de bezoeker en geleide bezoeken

Winkel[bewerken]

 • Voornamelijk boeken en prenten

De toegang is gratis. Het is elke maandag gesloten alsook op 1 januari, 1 mei, 1 november, 25 december en op verkiezingsdagen.

Externe links[bewerken]