Krimpen aan de Lek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Krimpen aan de Lek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Krimpen aan de Lek
Krimpen aan de Lek
Krimpen aan de Lek
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Nederlek
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 38′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 6.285[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Krimpen aan de Lek is een dorp in de gemeente Nederlek met in 2006 ca. 6550 inwoners, gelegen aan de rivier de Lek. De naam Krimpen komt van het oude woord "Krempener", dat "oversteekplaats" betekent. Letterlijk betekent Krimpen aan de Lek dus "oversteekplaats aan de Lek". Ten westen ligt Krimpen aan den IJssel en naar het oosten Lekkerkerk, waarmee Krimpen aan de Lek sinds 1 januari 1985 samen de gemeente Nederlek vormt. Vooral na de opening van de Algerabrug bij Krimpen aan den IJssel wordt de Krimpenerwaard, en daarmee ook Krimpen aan de Lek, een geliefd woongebied voor velen die in Rotterdam hun werk hebben.

Het zuiden van Krimpen aan de Lek bestaat voornamelijk uit oude huizen, waaronder enkele huizen aan de dijk tot 200 jaar oud. Het centrum bestaat uit een aantal kleine flatjes en een klein winkelcentrum. Veel van de nieuwbouw staat in het noorden. De hoofdstraat eindigt in het zuiden aan de lek, bij het pontje naar Kinderdijk. In het dorp staan twee kerken waarbij op de toren van de kerk op de dijk een walvis staat. Deze walvis herinnert aan de walvisvaart, die in vroegere eeuwen een belangrijke bron van inkomsten was voor het dorp. Aan de dijk is sinds jaar en dag een houtzagerij gevestigd.

In het dorp zijn 3 basisscholen: de Wegwijzer, De Prinses Irene school en de Flora school. Verder heeft het dorp een aantal sportaccomodaties: In het oosten ligt aan de dijk, met de straat Schuwacht, het buitenzwembad Schuagt. Bij de nieuwbouw staat de sporthal de Walvis. Verder is er een tennisbaan met de tennisvereniging de TVKL, een voetbalvereniging, V.V. Dilettant, een badmintonclub en een sportschool voor vechtsporten.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties