Kunsthal Košice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kunsthalle Košice
De kunsthal van Košice. Onder de brug ziet men de voormalige bedding van de omgeleide rivier Hornád. Thans is dit een drukke weg met vier rijstroken.
Locatie
Locatie Košice
Coördinaten 48° 43′ NB, 21° 16′ OL
Status en tijdlijn
Status Bewaard
Oorspr. functie Overdekt zwembad.
Huidig gebruik Tentoonstellingshal voor kunstwerken.
Start ontwerp Ladislav Greč
Start bouw 1957
Bouw gereed 1962
Restauratie Gerestaureerd.
Bouwinfo
Architect Ladislav Greč
Detailkaart
Kunsthal Košice (Slowakije)
Kunsthal Košice
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Kunsthal Košice (Slowaaks: Kunsthalle Košice) is een gebouw, gelegen in de stad Košice, dat dient als tentoonstellingsruimte voor beeldende kunst. Vanuit historisch oogpunt is het de eerste "kunsthal" in Slowakije.

Door de titel culturele hoofdstad van Europa 2013 kwam Košice als centrum voor kunst en kultuur onder de aandacht van de buurlanden. Uit het vervallen gebouw van het voormalige overdekte zwembad aan de Rumanova-straat 1 ontstond een ruimte voor hedendaagse kunst. De renovatie van het pand kostte 7,5 miljoen euro en werd gefinancierd door de Europese Commissie. In juli 2013 opende de hal haar deuren na werkzaamheden die bijna een jaar duurden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw van het voormalige overdekte zwembad wordt beschouwd als een van de meest waardevolle constructies van de jaren 1950-1960. Het werd ontworpen door de plaatselijke architect Ladislav Greč en de bouwwerken werden uitgevoerd van 1957 tot 1962. De artistieke verfraaiing van het interieur is het werk van kunstenares Herta Ondrušová-Viktorínová. Het overdekte zwembad was de vierde soortgelijke inrichting die in Tsjecho-Slowakije werd gebouwd en het was in die periode architecturaal en landelijk een van de mooiste verwezenlijkingen. Nochtans duurde het gebruik slechts tot het einde van de jaren 1970. Nadat de toentertijd nabij gelegen rivier Hornád in 1968 gekanaliseerd werd, en omgeleid buiten het stadscentrum,[1] en bovendien de waterloop Mlynský werd afgesloten, werd in de voormalige bedding een weg met vier rijstroken aangelegd (Stefánikova). Dit had tot gevolg dat het grondwater wegtrok, de aarde droger werd, en stabiliteitsproblemen optraden in het gebouw dat het zwembad overdekte. Dienvolgens werd dit om veiligheidsredenen gesloten.

Wederopbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de wederopbouw werden de beschadigde vleugels met één verdieping (aan de west- en oostzijde) gesloopt, waarna nieuwe werden opgetrokken. De dakconstructie bleef behouden en de ramen werden vervangen, waarbij de originele vorm en indeling werd gerespecteerd. Het mozaïek dat typerend was voor het zwembad, bleef bestaan maar werd naar de eerste verdieping verplaatst. Het herinnert aan de tijd dat het zwembad zijn initiële functie vervulde. De ruimte van het bad -in het centrale deel van de hal- is heden ten dage gevuld met kunst en wordt gebruikt door artiesten die hun werk tentoonstellen.

Aan het oorspronkelijke uiterlijk van het bouwwerk is weinig veranderd.

Belangrijke exposanten[bewerken | brontekst bewerken]

De toegang tot de "Kunsthal Košice" is gelegen aan de Rumanova-straat 1, nabij het stadspark. Op de achtergrond ziet men bomen van het stadspark, op de voorgrond ligt de Stefánikova-straat.

Onder meer de volgende beoefenaars van kunsten exposeerden hier:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Košice (stad in Slowakije)