Les Petits Mouchoirs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Les Petits Mouchoirs
Regie Guillaume Canet
Producent Alain Attal
Gaëtan David
André Logie
Scenario Guillaume Canet
Hoofdrollen François Cluzet
Marion Cotillard
Benoît Magimel
Montage Hervé de Luze
Cinematografie Christophe Offenstein
Première 20 oktober 2010 Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van België België Vlag van Zwitserland Zwitserland
Genre Tragikomedie
Speelduur 154 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Budget € 15 268 310
Opnamelocaties Cap Ferret en Parijs
Aantal bezoekers 5 457 251 Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vervolg Nous finirons ensemble (Guillaume Canet, 2019)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Les Petits Mouchoirs is een Franse film uit 2010. Het is de derde film van regisseur en acteur Guillaume Canet. Hij schreef het scenario toen hij na een bloedvergiftiging een crisis doormaakte. Hij liet zich inspireren door de moderne klassieker The Big Chill (1983) van Lawrence Kasdan.

In het scenario heeft hij gebeurtenissen uit zijn eigen leven of uit dat van vrienden opgenomen. Veel acteurs in de film zijn in werkelijkheid ook vrienden van Guillaume Canet, onder wie Marion Cotillard, zijn levensgezellin sinds 2007.

Deze tragikomedie was in 2010 de meest succesvolle Franse film in Frankrijk. In 2019 draaide Canet met Nous finirons ensemble een vervolg op Les Petits Mouchoirs.

Verklaring titel[bewerken | brontekst bewerken]

Les petits mouchoirs is een Franse uitdrukking. De letterlijke vertaling naar het Nederlands is kleine zakdoeken. Het komt overeen met het gezegde een leugentje om eigen bestwil. De titel verwijst naar de personages in de film die de neiging hebben niet eerlijk naar elkaar te zijn en hun problemen weg te schuiven alsof ze niet bestaan.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Ieder jaar nodigen de gestreste restauranthouder Max (François Cluzet) en zijn vrouw Véro (Valérie Bonneton), vrienden uit voor een vakantie in hun vakantiehuis in Cap Ferret. Een aantal dagen voor vertrek wordt hun vriend Ludo (Jean Dujardin), die na een avond stappen aangeschoten op zijn scooter vertrekt, door een vrachtwagen aangereden waarbij hij zwaargewond raakt en in coma in het ziekenhuis terechtkomt.
Zijn vrienden zoeken hem op en staan voor het dilemma of ze de geplande vakantie door laten gaan. Ze besluiten in plaats van drie, maar twee weken te gaan en sussen hun gewetensbezwaren met de gedachte dat ze op dit moment niets voor Ludo kunnen betekenen en met het vliegtuig binnen een uur bij hem kunnen zijn.

Tijdens de vakantie blijkt dat iedereen met persoonlijke problemen kampt die de sfeer in de groep niet ten goede komen. Dit brengt een kettingreactie aan emotionele uitbarstingen teweeg. De maskers vallen af en de vrienden laten voor het eerst zien wie ze echt zijn. Vriendschappen, liefdes en zekerheden worden op de proef gesteld en hun leven komt op losse schroeven te staan.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
François Cluzet Max Cantara
Marion Cotillard Marie
Benoît Magimel Vincent Ribaud
Gilles Lellouche Éric
Jean Dujardin Ludo
Laurent Lafitte Antoine
Valérie Bonneton Véronique Cantara, de vrouw van Max
Pascale Arbillot Isabelle Ribaud
Louise Monot Léa, de vriendin van Éric
Anne Marivin Juliette

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Het schrijven van het scenario nam in totaal vijf maanden in beslag.[bron?] Een aantal maanden voor de start van de opnames leefden de acteurs drie dagen samen in het vakantiehuis dat ook gebruikt is voor de film, zodat iedereen zich hier vertrouwd zou voelen.[bron?] De opnames vonden plaats in Parijs en Cap Ferret van augustus tot en met oktober 2009, de montage duurde negen maanden.

Première[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd voor het eerst vertoond op het Internationaal filmfestival van Toronto 2010 en ging op 20 oktober 2010 in Frankrijk in première.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]