Lewis (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lewis
Genre Drama
Speelduur 93 minutes (pilot – seizoen 3)
89 minutes (seizoen 4 en verder)
Hoofdrollen Kevin Whately
Laurence Fox
Rebecca Front
Clare Holman
Muziek Barrington Pheloung
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 29 januari 2006
Afleveringen Lijst van afleveringen van Lewis
Seizoenen 8
Netwerk ITV
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Lewis (in de Verenigde Staten Inspector Lewis) is een Britse televisieserie afgeleid van de politieserie Inspector Morse die zich afspeelt in Oxford. Kevin Whately was eerst Sergeant Robbie Lewis, die de rechterhand was van Inspector Morse en nu als inspecteur de baas is van DS James Hathaway (Laurence Fox). De serie is opgezet na de dood van John Thaw die de rol van Inspector Morse 33 keer vervulde.

Nadat de serie in mei 2012 met een zevende seizoen werd verlengd zei Fox dat dit voor de laatste keer zou zijn, omdat zowel hij als Whately zich op andere bezigheden wilden gaan richten.[1] Woordvoerster Kate Bain van ITV weersprak dit echter, en stelde dat Lewis in 2014 wel degelijk terug zou kunnen komen, hetzij als serie, hetzij als een eenmalige 'special'.[2] Op 10 februari 2014 werd officieel bekendgemaakt dat er een achtste seizoen van de serie ging komen, opnieuw bestaande uit zes afleveringen van 45 minuten.[3] De uitzendingen begonnen op 10 oktober 2014.[4]

Verhaallijn[bewerken]

De serie speelt in Oxford, dat prachtig in beeld wordt gebracht met de colleges en de bijzondere karakters uit de hogere en academische kringen. Hoofdrolspelers zijn Detective Inspector Lewis en zijn assistent Detective Sergeant Hathaway. In elke aflevering lossen zij één of meer moorden op.

Robbie Lewis is jarenlang als Detective Sergeant de assistent geweest van Detective Chief Inspector Morse. Na diens overlijden doet Lewis examen en wordt bevorderd tot Detective Inspector. Maar dan – drie jaar na het overlijden van Morse - wordt Valerie, de vrouw van Lewis, het slachtoffer van een hit-and-run in Londen en overlijdt. Lewis is erg van slag en neemt een baan aan bij de politie van de Britse Maagdeneilanden. Twee jaar later komt hij – nog steeds vol verdriet – terug bij de politie in Oxford. Hij krijgt de twintig jaar jongere Detective Sergeant James Hathaway toegewezen als assistent.

De twee zijn elkaars tegenpolen: Lewis heeft weinig opleiding, maar heeft een goed inzicht in mensen en hun drijfveren. Hathaway is meer een intellectueel en blijkt zelf in Cambridge theologie te hebben gestudeerd. Hij is daarmee gestopt en bij de politie gaan werken. Lewis voelt zich duidelijk aangetrokken tot Dr Laura Hobson, de patholoog-anatoom waar hij veel mee te maken heeft. De gevoelens lijken wederzijds, maar blijven onuitgesproken, wat een (prettige) spanning veroorzaakt, maar geen echte ontwikkeling kent. In aflevering 20 verzucht Chief Superintendent Innocent: “Honestly. Sometimes I just want to bang their heads together. Two grown-up, single people who obviously like each other.”

Op 11 februari 2013 werd in Engeland de (veronderstelde) laatste aflevering van de serie uitgezonden met als eindscène een zelfde situatie als het einde van de Morse serie, waar beide acteurs samen een biertje drinken en (nu) Hathaway eindelijk de voornaam Robbie mag noemen van Lewis. Één en ander was het gevolg van het vertrek van Laurence Fox om met zijn gezin naar de Verenigde Staten te vertrekken om daar zijn loopbaan voort te zetten. En in deze laatste aflevering is duidelijk te zien dat Lewis zijn Laura gevonden heeft.

In het achtste seizoen blijkt dat Hathaway na een jaar afwezigheid toch weer is teruggekeerd bij de politie van Oxfordshire en inmiddels bevorderd is tot Detective Inspector. Het leidinggeven aan zijn inmiddels al tweede assistent de DS Lizzie Maddox (gespeeld door Angela Griffin) gaat hem echter niet goed af. In combinatie met gebrek aan ervaring binnen de politiemacht besluit Chief Superintendent om Lewis terug te roepen uit zijn pensioen.

Uitzendingen en dvd's[bewerken]

Momenteel zijn van Lewis acht seizoenen gemaakt, die in het VK zijn/worden uitgezonden door ITV en in de VS door PBS (als “Inspector Lewis”). Voorzien van Nederlandstalige ondertiteling is de serie te zien in Vlaanderen bij Canvas en in Nederland bij de KRO. Canvas heeft in december 2013 de laatste aflevering uitgezonden. Bij de KRO is de pilotaflevering uitgezonden op 7 juli 2006 tijdens de KRO Interactieve Detectivenacht, en herhaald op 12 maart 2008. Eind maart 2009 volgde nogmaals een herhaling. Seizoen 1 is in juli 2007 uitgezonden op de zondagavond en werd herhaald in april 2009. Seizoen 2 is in de maanden maart en april 2008 uitgezonden en herhaald in juli 2011. Seizoen 3 is in oktober 2009 uitgezonden en herhaald in augustus 2011. Seizoen 4 is herhaald in september en oktober 2013, seizoen 5 en 6 zijn uitgezonden in respectievelijk februari en oktober 2012. Seizoen 7 wordt in 2014 uitgezonden. Op dvd zijn de seizoenen 1 t/m 7 verkrijgbaar.

Hoofdrolspelers[bewerken]

Laurence Fox tijdens een opname in Oxford

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Lewis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Bronnen, noten en/of referenties