Linedance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Linedance, 1 mei 2010, Andreasplein, Katwijk aan Zee (NL)

Een linedance is een formatiedans waarbij een groep mensen danst in één of meer rijen, waarbij ze dezelfde bewegingen uitvoeren.

Omschrijving[bewerken]

Linedance is een dansvorm die uit Amerika is over gekomen. Bij linedance worden er in lijnen/rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Ook worden er dezelfde bewegingen en op dezelfde maat gedanst. Wat ook kenbaar is voor linedance is dat er vaak een basis gedanst wordt van bijvoorbeeld totaal 32 tellen (4 keer 8 tellen) en deze achter elkaar herhaald wordt.

In het begin werd linedance alleen op countrymuziek gedanst. Tegenwoordig kun je Linedance op verschillende stylen muziek beoefenen, zoals pop, rock, salsamuziek, Iers enzovoort. Bekende dansen zijn bijvoorbeeld de Freeze en de Single Waltz. Linedance wordt vaak bij wijkverenigingen en dansscholen beoefend en de dansers zijn soms in country, western en/of cowboystijl gekleed.

Ook worden er jaarlijks linedancewedstrijden gehouden. Deze wedstrijden worden regionaal en landelijk gehouden. Bij deze wedstrijden kun je deelnemen als: team, partner, couple, choreografie of individuele linedancer.

Linedance wordt op verschillende niveaus gedanst. Dit ligt aan bijvoorbeeld de moeilijkheid van de basis van de dans. Dit zijn de verschillende niveaus: social, newcomer, novice, intermediate, advanced en megastar, Superstar, Allstar.

Woordenlijst, een paar begrippen[bewerken]

  • Dancesheet: Hier staat de dans helemaal beschreven, dus de basis van de dans en eventuele bridge of tag. Verder staat er op een dancesheet: Hoe de dans heet, wie de dans heeft geschreven (choreograaf), niveau, muziek en artiest.
  • Bridge: (brug) een toegevoegde stukje dans, waardoor de basis van de dans beter uit komt.
  • Tag: Een tag is een gedeelte van de basis van de dans die herhaald wordt, zo kan de basis beter uit komen op muziek.
  • Restart: Een restart is het opnieuw beginnen met de basis van de dans terwijl je de basis nog niet hebt afgedanst.
  • Partnerdansen: bij partnerdansen heb je ook een vaste basis die gedanst wordt, maar dan samen met een partner.
  • Couple: Bij couple dansen wordt er samen met een partner gedanst maar bij deze dansvorm wordt er geen vaste basis gedanst en geeft de man aan wanneer er gedraaid wordt.
  • Non country: geen country muziek, maar bijvoorbeeld pop of salsa
  • Newline: moderne linedance op non-country muziek

Nieuwe hype[bewerken]

Er is ook een nieuwe hype ontstaan. De Linedancers dansen steeds vaker op top 40 muziek en er zijn ook al linken met het streetdance & jumpstyle wat eigenlijk ook vormen van linedance zijn.

Het hakken-tenen wordt een beetje naar de achtergrond verdrongen. De cowboykleding en countrymuziek zijn niet langer een vereiste en de duimen hoeven niet meer achter de buckle. Er mag met het hele lichaam bewogen worden in plaats van het 'over de vloer harken zonder het bovenlichaam te veel te bewegen' zoals het is begonnen.

De groep mensen die nog maar net zijn begonnen met deze lossere stijl er in te brengen worden door de dansers die als countrydanser begonnen zijn soms vreemd aangekeken. De meningen zijn dan ook verschillend.

Maar één ding staat vast: ook binnen het linedance is een vernieuwing aan de gang zodat het met de tijd meegaat. Deze stijl wordt ook wel newline, funky of non-country genoemd