Lion (2016)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lion
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Garth Davis
Producent Iain Canning
Angie Fielder
Emile Sherman
Scenario Luke Davies
Gebaseerd op A Long Way Home
van Saroo Brierley
en Larry Buttrose
Hoofdrollen Dev Patel
Rooney Mara
David Wenham
Nicole Kidman
Abhishek Bharate
Divian Ladwa
Priyanka Bose
Deepti Naval
Tannishtha Chatterjee
Nawazuddin Siddiqui
Sunny Pawar
Muziek Hauschka
Dustin O'Halloran
Montage Alexandre de Franceschi
Cinematografie Greig Fraser
Productiebedrijf The Weinstein Company
Screen Australia
See-Saw Films
Aquarius Films
Sunstar Entertainment
Cross City
Distributie The Weinstein Company
Première 10 september 2016 (TIFF)
Vlag van Nederland 12 januari 2017
Genre Biografische drama
Speelduur 118 minuten
Taal Engels
Bengaals
Hindi
Land Vlag van Australië Australië
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 15 miljoen US$
Opbrengst 140,3 miljoen US$[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lion is een Australisch-Amerikaanse-Britse dramafilm uit 2016 die geregisseerd werd door Garth Davis. Het scenario, dat geschreven werd door Luke Davies, is gebaseerd op Saroo Brierleys memoires A Long Way Home (2013). De hoofdrollen worden vertolkt door Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman en David Wenham. De film ging op 10 september in première op het internationaal filmfestival van Toronto.[2]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De Indiase jongen Saroo Brierley raakt op vijfjarige leeftijd in Khandwa gescheiden van zijn broer Guddu, die moest werken, op een treinstation. Zijn moeder is analfabeet en erg arm. Zij voorziet in haar levensonderhoud door het sjouwen van stenen.

Saroo stapt in een lege trein die wegrijdt en komt terecht in Calcutta, waar hij de taal niet kent. Hij blijft in leven door onder andere op een vuilnisbelt zijn kostje bij elkaar te zoeken en slaapt op straat. Als hij van een vriendelijke vrouw hulp krijgt, blijkt haar partner ook niet veel goeds in de zin te hebben met het mooie jongetje Saroo. Saroo vlucht weg. Hij komt uiteindelijk terecht in een soort weeshuis. Vandaaruit wordt hij geadopteerd door een Australisch echtpaar, dat later nog een ander kind uit India adopteert. Deze broer van Saroo, Mantosh, ontwikkelt zich niet goed en raakt aan de drugs.

Saroo doet goed zijn best en wordt een succesvolle student. Hij gaat naar Melbourne. Op een avond bij vrienden wordt Indiaas gegeten. Saroo ziet daar jalebi. Hij herkent het uit zijn vroege jeugd en allerlei beelden komen terug, onder andere van het treinstation waar hij zijn broertje is kwijtgeraakt. Hij gaat zich verdiepen in zijn afkomst en wil weten waar hij vandaan komt. Dit wordt een ware obsessie voor hem waardoor het misloopt met zijn vriendin. Saroo zoekt op Google Earth naar beelden om zijn geboorteplaats terug te vinden. Uiteindelijk lukt hem dat en vindt hij zijn moeder terug, die altijd op hem gewacht heeft.

Aan het eind van de film wordt de reden van de titel, Lion, pas duidelijk. Saroo kwam er bij de ontmoeting met zijn moeder achter dat hij zijn naam niet goed uitgesproken had. Zijn naam luidde Sheru, een woord dat "leeuw" betekent in het Hindi.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Patel, Dev Dev Patel Saroo Brierley
Mara, Rooney Rooney Mara Lucy
Kidman, Nicole Nicole Kidman Sue Brierley
Wenham, David David Wenham John Brierley
Pawar, Sunny Sunny Pawar Jonge Saroo Bierley
Sharda, Pallavi Pallavi Sharda Prama
Siddiqui, Nawazuddin Nawazuddin Siddiqui Rawa
Chatterjee, Tannishtha Tannishtha Chatterjee Noor
Bose, Priyanka Priyanka Bose Kamla
Naval, Deepti Deepti Naval Mrs. Sood
Ladwa, Divian Divian Ladwa Mantosh
Bharate, Abhishek Abhishek Bharate Guddu

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2013 werd aangekondigd dat de Australiër Garth Davis zijn filmdebuut zou maken met de verfilming van Saroo Brierleys memoires A Long Way Home.[3] In mei 2014 kocht The Weinstein Company de distributierechten voor 12 miljoen dollar.[4] Het boek werd door schrijver Luke Davies omgevormd tot een scenario. In oktober 2014 werden Dev Patel en Nicole Kidman gecast.[5] Rooney Mara en David Wenham werden in april 2015 aan de cast toegevoegd.[6]

De opnames voor Lion gingen in januari 2015 van start in Calcutta. Drie maanden later verhuisde de productie naar Australië, waar er gefilmd werd in Melbourne en Hobart.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]