Louis Auzoux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Louis Auzoux

Louis Auzoux ( Saint-Aubin-d'Écrosville, 1797 - 1880) was een Frans arts en anatoom. Hij vervaardigde modellen van het menselijk lichaam uit papier-maché.

Auzoux vervaardigde modellen van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Daarbij ging hij uit van de kennis van zijn tijd. De door hem in papier weergegeven ontwikkeling van menselijke embryo's was in werkelijkheid op de ontwikkeling van kikkervisjes en kippen gebaseerd. Dit was een geval van wetenschappelijke fraude.

Auzoux heeft voor het fabriceren van zijn papieren modellen mallen van lood vervaardigd. Voorbeelden daarvan bevinden zich in het "Musée de l'Écorché" (Museum van het Anatomisch Model) in Neubourg in Frankrijk. Auzoux' papieren modellen braken met traditie dat dergelijke modellen van was, gips, geblazen glas of hout werden gemaakt.

De door Auzoux opgerichte fabriek van modellen ("L'entreprise Auzoux") bestaat nog steeds en zij vervaardigde in 2008 nog steeds anatomische modellen voor het onderwijs. In 1828 ging hij fabrieksmatig modellen fabriceren. Daarvoor nam hij vijftig arbeiders in dienst. In het Museum Boerhaave in Leiden bevinden zich 72 door Auzoux vervaardigde modellen. Zij werden in 2008 gerestaureerd en tentoongesteld.

Auzoux zwangerschapsmodel papiermache in Museum Boerhaave


Literatuur[bewerken]

  • Bart Grob (red), "Papieren anatomie: De wonderschone papier-machémodellen van Dokter Azoux". Walburg Pers 2008

Externe link[bewerken]