Lyø

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige parochie, zie Lyø (parochie).
Lyø
Lyö
Eiland van Denemarken
Lyø (Denemarken)
Lyø
Locatie
Land Denemarken
Eilandengroep Zuid-Funense archipel
Locatie Oostzee
Coördinaten 55° 2′ NB, 10° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,05 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
96
Hoofdplaats Lyø By
Hoogste punt 24 m
Website lyø.dk
Foto's
Vakwerkhuizen in Lyø By
Vakwerkhuizen in Lyø By
Portaal  Portaalicoon   Denemarken

Lyø of Lyö is een Deens eiland van de Zuid-Funense archipel in de Oostzee. Het eiland ligt tussen Als en Funen in, ten noordwesten van Ærø. Het eiland maakt deel uit van de gelijknamige parochie, Lyø, behorende tot de gemeente Faaborg-Midtfyn.

Centraal gelegen op het eiland ligt het plaatsje Lyø By, een dorpje dat vaak gezien wordt als een van de mooiste dorpjes van Denemarken. In het dorpje zijn vijf dorpsvijvers te vinden, maar ook een kerkje met een typisch Zuid-Funense trapgevel en het als enige overgebleven ronde kerkhof van Denemarken. Het twee kilometer van het dorp afliggende haventje is een populaire plaats voor zeilers. Bij de noordkust ligt de zogenaamde "Anes Kiste", een van de grootste zwerfkeien van Denemarken, waar een sage omheen spint. In het westen liggen de Klokkestenen, een runddysse (de in Denemarken gebruikelijke term voor een cirkelvormige hunebed; een langwerpige hunebed wordt een langdysse genoemd) en in het wat hoger liggende oosten zijn de Store Stenshøj te vinden, twee prehistorische hunebedden uit de trechterbekercultuur.

In 1223 worden hier de Deense koning Waldemar II en zijn zoon gevangen genomen door graaf Hendrik van Schwerin en naar de Waldemartoren van kasteel Dannenberg gebracht.

Zie de categorie Lyø van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.