Macgowania

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Macgowania
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Trias
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Ichthyosauria
Familie:Macgowaniidae
Geslacht
Macgowania
MacGowan & Motani, 2003
Typesoort
Ichthyosaurus janiceps
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Macgowania[1][2] is een geslacht van uitgestorven ichthyosauriërs, bekend uit het Laat-Trias van British Columbia uit Canada.

Geschiedenis van onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Macgowania is alleen bekend van het holotype ROM 41992 (RBCM EH 91.2.5), een gedeeltelijk skelet dat een bijna volledige schedel, bijna volledige voorvin en andere postcraniale elementen bewaarde. Het werd verzameld in de vindplaats Jewitt Spur van de Pardonet-formatie, daterend uit het midden van het Norien van het Laat-Trias, ongeveer 210 miljoen jaar geleden. Het werd gevonden aan de noordelijke oever van de Peace Reach-tak van Williston Lake. Een tweede exemplaar van dezelfde locatie, ROM 41991, kan op basis van zijn voorvin-structuur aan dit geslacht worden toegewezen, maar dit kan niet worden bevestigd vanwege de slechte bewaring ervan.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Macgowania werd oorspronkelijk beschreven door Chris McGowan in 1996 als Ichthyosaurus janiceps. Het werd in 1999 door Ryosuke Motani opnieuw toegewezen aan zijn eigen geslacht maar de typesoort blijft Ichthyosaurus janiceps. De geslachtsnaam eert Christopher McGowan voor het beschrijven van de typesoort. De soortaanduiding zou afgeleid zijn van Janus, de Romeinse god met twee tegenovergestelde gezichten, en ceps, Latijn voor 'met een hoofd', zelf weer afgeleid van caput.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel daterend uit het Trias, heeft Macgowania een vrij afgeleide vorm. Het dier is ongeveer drie meter lang.

De snuit is tamelijk kort en iets naar beneden gebogen. De neusgaten en oogkassen zijn groot. Bij het opperarmbeen is de voorrand sterk gereduceerd. Het spaakbeen en nog distalare voorste elementen hebben een holle voorrand.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Macgowania heeft een zeer stabiele positie in veel cladistische analyses. De familie Macgowaniidae werd in 2003 door McGowan en Motani benoemd om dit geslacht op te nemen.