Marcus Licinius Crassus Dives

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marcus Licinius Crassus Dives
Buste in het Louvre te Parijs
Buste in het Louvre te Parijs
Geboortedatum 115 v.Chr.
Sterfdatum 53 v.Chr.
Periode Romeinse Republiek
Consul in 70 v. Chr.
55 v.Chr.
Medeconsul Gnaius Pompeius Magnus
Persoonlijke gegevens
Familie Gens Licinia
Zoon van Publius Licinius Crassus Dives
Venuleia
Vader van Marcus Licinius Crassus
Publius Licinius Crassus
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Marcus Licinius Crassus (115 v.Chr. - 53 v.Chr.) was een belangrijk Romeins politicus dankzij zijn rijkdom. Zijn bijnaam was Dives, wat rijke betekent. Hij vergaarde zijn rijkdom met slavenhandel, zilvermijnen en vastgoed.

Spartacusopstand[bewerken]

Crassus moest de slavenopstand onder leiding van Spartacus die grote delen van Zuid-Italië terroriseerde, neerslaan met 8 legioenen. Na aanvankelijke tegenslagen waarbij de opstandelingen erin slaagden de Romeinse legioenen een paar keer te verslaan wist Crassus uiteindelijk het initiatief in handen te krijgen. Ten slotte versloeg hij Spartacus' leger bij de rivier de Sele in Campanië, toen deze de Tyrrheense Zee wilde oversteken naar Sicilië. Daarbij werd Spartacus gedood. Het restant van diens opstandelingenleger, zo'n 6000 man, werd gevangen genomen en gekruisigd langs de Via Appia. Mede dankzij deze overwinning werd hij in 70 v.Chr. samen met Pompeius gekozen tot consul en ze besteedden hun ambtsjaar aan het herstellen van het democratisch staatsbestel.

Eerste Triumviraat en overlijden[bewerken]

Samen met Pompeius steunde hij Caesars kandidatuur voor het consulaat, waardoor het machtsblok werd gevormd: het Eerste Triumviraat (Driemanschap). In 54 v.Chr. ging hij als proconsul naar Syrië. Crassus leidde zijn troepen de woestijn van Mesopotamië in. Bij het plaatsje Carrhae, in het zuiden van Turkije, werden de Romeinen ingesloten door Surenas, generaal van de Parthische koning Orodes II die het bevel voerde over 10.000 Parthische ruiters met gevaarlijke en zeer efficiënte bogen. Zij bestookten de 40.000 Romeinse infanteristen van Crassus vanaf een behoorlijke afstand met hun dodelijke pijlen. Het was alsof de Romeinen in een gigantische dodelijke bijenzwerm terechtkwamen. Zijn zoon Publius Crassus sneuvelde hierbij. Crassus probeerde met de weinige overgebleven soldaten naar de Romeinse provincie Asia te ontkomen. De Parthen gaven aan te willen onderhandelen, maar toen hij daarvoor op de afgesproken plaats verscheen, namen ze hem gevangen. De Parthen wisten dat Crassus een rijk man was. Volgens de historicus Lucius Cassius Dio (die tweehonderd jaar later leefde) deed het verhaal de ronde dat de Parthen uit spotzucht gesmolten goud in zijn keel goten en hem zo doodden.