Marietje Schaake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marietje Schaake
Marietje Schaake - Candidate for the European Parliament for D66.jpg
Algemene informatie
Naam Maria Renske Schaake
Geboren 28 oktober 1978
Functie Lid Europees Parlement
Partij D66
Titulatuur MA
Politieke functies
2009-heden Lid Europees Parlement
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Maria Renske (Marietje) Schaake (Leiden, 28 oktober 1978) is een Nederlandse politicus. Sinds juli 2009 is zij namens Democraten 66 (D66) lid van het Europees Parlement.

Loopbaan[bewerken]

Schaake groeide op in Leiden en volgde haar middelbare schoolopleiding aan het Haags Montessori Lyceum. Na haar eindexamen vertrok ze naar de Verenigde Staten om een jaar in een Liberal Arts-programma te studeren aan Wittenberg University in Ohio. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde Schaake Sociologie en later Amerikanistiek met een minor in Nieuwe Media. Ze liep stage bij het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) en deed vervolgens het Lantos Fellowship in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waar zij zich concentreerde op internationale betrekkingen en mensenrechtenkwesties.

Na haar afstuderen had ze een eigen adviesbureau en adviseerde ze onder andere de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, culturele instellingen en bedrijven. Schaake was hierbij gespecialiseerd in in thema’s als diversiteit, integratie en moslims in het Westen. In 2007 ontving ze de Barney Karbank Memorial Award 2007 voor buitengewoon leiderschap op het gebied van mensenrechten.

In het najaar van 2008 stelde Schaake zich namens D66 kandidaat voor het Europees Parlement. Ze belandde op de derde plaats van de kandidatenlijst. In de campagne kwam Schaake onder meer met het idee voor een Europese uitwisselingsbeurs voor mbo-scholieren. Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2009 haalde D66 drie zetels en werd Schaake gekozen.

In het parlement is ze lid van de Commissie van Buitenlandse Zaken (AFET) en de Commissie voor Cultuur, Media & Onderwijs (CULT). Sinds september 2011 is Schaake ook lid van de Commissie voor Internationale Handel (INTA), ze is woordvoerder voor de ALDE fractie op het EU-VS handelsverdrag TTIP. Zij is tevens lid van de parlementaire Delegatie voor relaties met de Verenigde Staten, de parlementaire Delegatie voor relaties met Iran en van de delegaties voor relaties met Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. In maart 2011 nam het parlement Schaake's rapport over de culturele dimensies van het externe optreden van de EU aan. In december 2012 werd Schaake's Strategie voor Digitale Vrijheid in het Buitenlands Beleid van de EU aangenomen. Een rapport over Vrijheid van de Pers en Media in de Wereld werd in juni 2013 door het Parlement aangenomen.

Schaake heeft verschillende nevenfuncties. Ze is lid van de European Council on Foreign Relations, lid van het Bestuur van het Iran Human Rights Documentation Center Commissaris in de Global Commission on Internet Governance en lid van het investeringscomité van het Digital Defenders Partnership. Schaake is ook vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited, lid van de Raad van Gouverneurs van de European Internet Foundation, de Raad van Bestuur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, en lid van het bestuur van de Nederlandse afdeling van de Internet Society. In September 2013 trad Schaake toe tot de Stuurgroep van het project "Transatlantic Dialogues on Security and Freedom in the Digital Age" van de New American Foundation en het Comité van Aanbeveling van de klokkenluiderssite Publeaks.

Externe link[bewerken]