Martijn de Greve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over radiopresentator Martijn de Greve. Voor de gelijknamige wielrenner Martijn Degreve, zie Martijn Degreve.

Martijn (M.B.) de Greve (Leiden, 9 juli 1974)[1] is een Nederlands radiopresentator. Hij omschrijft zichzelf als politieke junkie.

Naar eigen zeggen is hij geboren in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij was zoon van een huisvrouw (moeder, E.M.M. Pool) en een organisator in de zorg (vader, W.B. de Greve). Hij groeide op in Oegstgeest en Wassenaar in een gebroken gezin. Hij was nogal wild tijdens de middelbare schoolperiode, maakte eigenlijk niets af. Er volgde na vertrek naar Amsterdam een HAVO-opleiding. Daarna volgde een studie economie aan de Hogeschool van Amsterdam, alwaar hij Beau van Erven Dorens ontmoette.

Die studie werd niet afgemaakt, maar hij werd “gered” door Beau, die al samen met Theo van Gogh, Harry Mens en Raoul Heertje een programma had bij Talk Radio 1395 AM. Hij kreeg er een avondprogramma. Vanaf 1996 had hij enige tijd bij Amsterdam FM gewerkt. Tussen 1998 en 2002 was hij werkzaam bij BNR Nieuwsradio.

Hij en Wouke van Scherrenburg presenteerden tussen 2011 en 2108 Politieke Junkies (VARA) vanuit De Balie en was enige tijd werkzaam bij stadszender AT5 met programma’s als Waterloo, de slag om de stopera en Amsterdam kiest. Hij zag zichzelf daarbij in toenemende mate als een radiopresentator, “ik spat niet van het scherm af”. Ook was hij betrokken bij Operatie Interview, gemodelleerd naar De firma interview. In 2024 vierde hij zijn tienjarig jubileum bij/van Haagse Lobby.

Hij was in 2002 twee competitiewedstrijden hockeycoach bij HC Klein Zwitserland[2] De Greve was drie jaar assistent van Hannah Belliot en zat in 2006 in het campagneteam van Lodewijk Asscher en Ahmed Aboutaleb. Een loopbaan in de stand-upcomedy binnen Comedytrain duurde anderhalf jaar. Hij heeft een voorliefde voor debatteren, noemt zijn loopbaan daarin aanvoerde binnen een veldhockeyteam, voorzitter van het dispuut tijdens studietijd, gespreksleider binnen de politiek.