Martin Balsam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Martin Balsam
Martin Balsam, jaren 1960
Algemene informatie
Volledige naam Martin Henry Balsam
Geboren 4 november 1919
Overleden 13 februari 1996
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1947–1995
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Martin Henry Balsam (The Bronx, New York, 4 november 1919Rome, 13 februari 1996) was een Amerikaans acteur. Balsam werd bekend door zijn rollen in onder meer 12 Angry Men, Psycho, Breakfast at Tiffany's en Cape Fear. In 1966 won hij een Academy Award voor zijn bijrol in A Thousand Clowns.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Balsam behaalde in 1938 zijn middelbareschooldiploma aan de DeWitt Clinton High School in New York en studeerde drama aan de New School in dezelfde plaats. Tevens diende hij in de luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd in 1947 door Elia Kazan en Lee Strasberg geselecteerd voor de Actor's Studio.

In 1968 won Balsam een Tony Award voor zijn optreden in het Broadway-stuk You Know I Can't Hear You When the Water's Running een jaar eerder.

De meeste mensen herinnerden hem als detective Milton Arbogast in Psycho en vroegen hem daarom vaak om een handtekening. Dit frustreerde Balsam, die vele andere interessante rollen speelde tijdens zijn lange carrière, behoorlijk. Balsam, altijd charmant, deelde lachend de handtekening evengoed uit. Hij speelde belangrijke rollen in onder meer Breakfast at Tiffany's, Cape Fear, The Carpetbaggers en Tora! Tora! Tora!. In de eerste twee seizoenen van de comedyserie Archie Bunker's Place speelde hij Murray Klein, de zakenpartner van Archie Bunker.

Balsam stierf op 76-jarige leeftijd aan een hartaanval toen hij op vakantie was in Rome; een dienstmeisje trof hem nabij zijn bed aan, liggend op de vloer. Zijn laatste rol speelde hij in de film Legend of the Spirit Dog, die pas na zijn dood uitkwam.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Peter Ustinov
voor Topkapi
Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol
1965
voor A Thousand Clowns
Opvolger:
Walter Matthau
voor The Fortune Cookie
Zie de categorie Martin Balsam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.