Meer van Genève

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Meer van Genève
Satellietfoto van het Meer van Genève
Satellietfoto van het Meer van Genève
Meer van Genève
Meer van Genève
Situering
Stroomgebiedslanden Zwitserland, Frankrijk
Hoogte 372 m
Coördinaten 46° 27′ NB, 06° 31′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 584 km²
Maximale lengte 73 km
Maximale breedte 14 km
Gemiddelde diepte 154,4 m
Maximale diepte 310 m
Overig
Belangrijkste bronnen Rhône,
Eiland(en) Île de Peilz, Château de Chillon, Île de Salagnon, Île de la Harpe, Île Rousseau, Île de Choisi
Foto's
Meer van Genève
Meer van Genève
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Meer van Genève (Frans: Lac Léman of Lac de Genève, Arpitaans: Lèman) is een groot meer op de grens tussen Zwitserland in het noorden en Frankrijk in het zuiden. Het heeft een oppervlakte van 584 km² en is maximaal 310 m diep. Het wordt vooral gevoed door de Rhône, die het meer in het zuidoosten bereikt en in het zuidwesten bij Genève weer verlaat.

Plaatsen aan het meer[bewerken]

Aan de Zwitserse kant (onder andere):

Aan de Franse, zuidelijke kant: Saint-Gingolph (Frankrijk), Meillerie, Lugrin, Évian-les-Bains, Thonon-les-Bains, Anthy-sur-Léman, Sciez, Excenevex, Yvoire, Nernier, Messery en Chens-sur-Léman (alle in het departement Haute-Savoie).

Namen van het meer[bewerken]

De eerste ons bekende opgetekende naam van het meer is Lacus Lemannus uit de Romeinse tijd. Die naam is weer afgeleid van het Griekse lemanè limnè of lemanos limnè, dat feitelijk "meer-meer" betekent. Later werd het Lacus Lausonius, Lacus Losanetes en vervolgens in de Middeleeuwen Lac de Lausanne (meer van Lausanne). Na de opkomst van Genève werd het Lac de Genève, ook vertaald in andere talen zoals het Nederlandse Meer van Genève. In de 18e eeuw kwam de Franse naam Lac Léman weer op. Normaal gesproken wordt het in Genève zelf Lac de Genève genoemd, en elders Lac Léman. Op sommige (gedateerde) kaarten staat het meer aangegeven als Lac d'Ouchy, vermoedelijk naar Ouchy, een wijk in Lausanne, aan het meer.