Meester van de von Groote Aanbidding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meester van de von Groote Aanbidding
Meester van de von Groote Aanbidding
Persoonsgegevens
Volledige naam noodnaam, naam is onbekend
Geboren ?
Overleden ?
Geboorteland = (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Habsburgse Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief ca. 1500 - 1530
Stijl(en) Antwerps maniërisme - Vlaamse Primitieven
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Kruisiging, ca. 1520, Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona

De Meester van de von Groote Aanbidding is een noodnaam voor een kunstschilder (of een groep van kunstschilders) uit Antwerpen die in het eerste deel van de 16e eeuw actief was.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De meester behoorde tot de groep van Antwerpse maniëristen die hun naam kregen van Max Jakob Friedländer toen die in 1915 de schilderijen die verkeerdelijk waren toegeschreven aan Herri met de Bles naar meester of atelier trachtte te rangschikken.[1] De meester van de von Groote aanbidding was de naam die gegeven werd aan de C-groep waaraan 19 werken werden toebedeeld.[2] Het hoofdwerk was de aanbidding uit de verzameling van Freiherr von Groote. De stijlverschillen binnen de originele groep waren tamelijk groot, maar het aantal herhalingen van hetzelfde thema was belangrijk bij het samenstellen van de groep. De Aanbidding der Koningen uit de verzameling van John G. Johnson in Philadelphia, komt nog op acht andere werken uit de groep voor.

Stijlkenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Aanbidding der Wijzen, Städel Museum, 1517, Frankfurt am Main

De verwantschap met de D-groep van Friedländer, die van de Meester van de Antwerpse Aanbidding, was dermate groot dat hij veronderstelde dat er een gemeenschappelijk atelier geweest was. Nochtans is deze meester minder fantasierijk en lijken zijn figuren meer verstard.[3]

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Hierbij vindt men een lijst van werken toegeschreven aan deze meester. Meer extensieve lijsten kan men vinden op de websites van het KIK-IRPA en het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (zie 'Weblinks').

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Meester van de von Groote Aanbidding van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.