Mildred Harris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mildred Harris
Mildred Harris, ongeveer rond 1918-1920.
Algemene informatie
Geboren Cheyenne, 29 november 1901
Overleden Los Angeles, 20 juli 1944
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Mrs. Charlie Chaplin
Jaren actief 1912-1944
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mildred Harris (Cheyenne, 29 november 1901Los Angeles, 20 juli 1944) was een Amerikaans actrice.

Opkomst van een carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Harris werd geboren in Cheyenne en kreeg als kind al rollen in films. Ze begon haar carrière in 1912. Haar eerste film heet The Post Telegrapher. Ze kreeg meer bekendheid toen ze in 1914 rollen kreeg in de films The Magic Cloak of Oz en His Majesty, the Scarecrow of Oz. Ze was een veelbelovende kindster in de jaren '10.

Harris was in 1916 te zien in D.W. Griffiths Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages. Harris kreeg in 1919 opnieuw een rol in een van zijn films. Ze was toen ze zien in The Fall of Babylon.

Eerste huwelijk en schandaal[bewerken | brontekst bewerken]

Harris trouwde op 23 oktober 1918 met Charles Chaplin. Chaplin was 29 jaar oud, terwijl Harris slechts 16 jaar oud was. Het huwelijk werd beschouwd als een schandaal. Op 7 juli 1919 kreeg ze zijn zoon Norman Spencer Chaplin. Norman was misvormd en stierf drie dagen later.

De twee scheidden in 1920. Dit verliep niet vriendelijk. Chaplin maakte bekend dat Harris een affaire zou hebben met de lesbische filmster Alla Nazimova. Harris beschuldige Chaplin er van dat hij losse handjes zou hebben en dat hij een seksuele sadist zou zijn.

Harris tekende voor een reeks films bij Louis B. Mayer. Mayer noemde haar bij de credits Mildred Harris-Chaplin. Chaplin was hier niet blij mee en begon een knokpartij met Mayer. Het gevecht werd gestopt door Jack Pickford.

Harris kreeg veel publiciteit en werd een bekende ster. In de jaren '20 had ze een veelbelovende carrière.

Latere carrière en de geluidsfilm[bewerken | brontekst bewerken]

Na de opkomst van de geluidsfilm, werd Harris minder populair. Ze had nog enkele memorabele rollen. Zo was ze in 1930 in de musical No, No, Nanette (tegenwoordig een verloren film) te zien. Cecil B. DeMille gaf Harris nog enkele rollen in films. Zo had ze in 1942 nog een klein rolletje in Reap the Wild Wind.

Harris stierf in 1944 onverwachts aan een longontsteking.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]