Morckhoven (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Morckhoven
Opening Voorzien 2026
Netwerk Antwerpse premetro
Exploitant De Lijn
Constructie
Type Doorgangsstation
Staat Ruwbouw
Spookstation Sinds 1979
Constructie Zuilenstation
Perrons(poren) 2
Perronlengte 42 meter
Ligging sporen Naast elkaar
Diepte 13 meter
Ligging
Stad Antwerpen
District Borgerhout, Deurne
Coördinaten 51° 13′ NB, 04° 27′ OL
Morckhoven (Antwerpse premetro)
Morckhoven
Locatie van het premetrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Antwerpen

Morckhoven is een spookstation station van de Antwerpse premetro, onder het kruispunt van de Stenenbrug met de Morckhovenlei, Herentalsebaan, Te Boelaerlei en Luitenant Lippenslaan. Na decennialang ongebruikt in ruwbouwstaat te blijven, zal het station samen met station Drink geopend worden eind 2026.

Op dit moment heeft het station geen toegangen naar straatniveau. Bij de afwerking van het station worden er echter 3 gepland: eentje op het pleintje tussen de Luitenant Lippenslaan en de Te Boelaarlei en 2 langs de noordzijde van de Herentalsebaan bij het kruispunt. Op niveau -1 komt de stationshal die toegang geeft tot de beide perrons op -2 en de toegangen op straatniveau. Op niveau -2 komen beide 60m lange perrons, het noordelijke richting Zegel, het zuidelijke richting de open helling op de Herentalsebaan. Na ingebruikname in 2026 zal het station bediend worden door de (opvolger van) premetrolijn 8.

De helling richting de Herentalsebaan begint reeds in de holle stationsruimte van 100 meter lang op een stalen constructie, vlak na het bestaande perron van 42 meter lang in ruwbouwstaat. Om de gewenste 60 meter perronlengte te bereiken zal het perron dus gedeeltelijk in helling komen te liggen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De werken aan het station begonnen in 1977, maar werden in 1979 al stilgelegd omdat men er de voorkeur aan gaf om station Collegelaan aan te leggen. De werken werden in 1981 definitief stilgelegd.

Het station was bedoeld voor tramlijn 24, die vlak na dit station boven zou komen en via de Herentalsebaan verder naar Silsburg zou rijden. Deze lijn moest volgens het Pegasusplan tot Ranst verlengd worden, maar inmiddels is in de plaats daarvan tramlijn 8 door de Reuzenpijp gestuurd en is lijn 24 gedegradeerd tot een lokale lijn (Silsburg-Havenhuis).

In maart 2013 werd de helling uitgegraven tussen dit station en de halte Muggenberg. Sinds 18 april 2015 rijdt tramlijn 8 door de Reuzenpijp, maar de perrons van station Morckhoven werden tegen ongewenst bezoek afgedekt met metalen platen.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Als enige station aan de Reuzenpijp is Morckhoven zelfs te weinig afgewerkt om als nooduitgang te kunnen dienen. Tramlijn 8 rijdt dan ook gewoon door het station, dat vanuit de tram zelfs amper op te merken valt.

Buiten twee perrons van 42 meter lang zijn immers zowel de toegangswegen als de trappen voor de voetgangers hiernaartoe nooit gebouwd. Het station is volledig ondergronds uitgegraven en heeft uitgezonderd de tramhelling momenteel geen uitgang naar het straatniveau.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

In het stedelijk bestuursakkoord dat in december 2018 tussen de partijen van de nieuwe coalitie voor de periode 2019-2024 werd opgesteld, werd vermeld dat het nabijgelegen station Collegelaan in gebruik genomen zou worden.[1] Gezien station Collegelaan over te korte perrons van slechts 36 meter beschikt die slechts met zeer zware werken verlengd kunnen worden, is nadien gekozen om in plaats daarvan Morckhoven te openen en van de nodige toegangen te voorzien.

In juli 2022 gaf de Vlaamse regering vervolgens toelating voor de aanbesteding[2] voor afwerking van de ongebruikte premetrotunnel onder de Kerkstraat-Pothoekstraat, inclusief de twee ongebruikte stations Sint-Willibrordus en Stuivenberg. Gelijktijdig worden ook twee ongebruikte stations in de reeds operationele Reuzenpijp afgewerkt: Drink en Morckhoven.[3][4][5] Station Collegelaan hoort hier dus niet bij. Dit project is als onderdeel van het Routeplan 2030 reeds begroot en het station Morckhoven wordt daarbij tegen 2026 afgewerkt.[6][7]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]