Nationaal park Toesjeti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nationaal park Tusheti)
Nationaal park Toesjeti
Nationaal park
Nationaal park Toesjeti (Georgië)
Nationaal park Toesjeti
Situering
Land Vlag van Georgië Georgië
Coördinaten 42° 30′ NB, 45° 30′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 834 km²
Opgericht 2003
Foto's
Nationaal park Toesjeti

Het Nationaal Park Toesjeti (Georgisch: თუშეთის ეროვნული პარკი, toesjetis erovnoeli parki) is een nationaal park in Georgië. Het is in 2003 gesticht met hulp van de Wereldbank op grond van een wet die de instelling van acht nieuwe beschermde natuurgebieden in het oosten van Georgië mogelijk maakte. De omvang is 83.453 ha.

Het park is gelegen in het Toesjeti-gebied in de Oost-Kaukasus. Met een hoogte van 900 tot 4800 meter boven de zeespiegel is het een van de grootste en hoogst gelegen parken van Europa.

In het park vinden we bossen met de pijnboom Pinus sosnovkji en berken Betula litvinovii en B. raddeana. Daarnaast zijn er als zeldzame diersoorten onder meer de wilde geit, berggeit, gems, wolf, Euraziatische lynx, bruine beer, lammergier, steenarend (Aquila chrysaetos). Bijzonder is het voorkomen van een ondersoort van de luipaard (Panthera pardus), de Anatolische panter (P. p. tulliana, ook wel Perzische panter, er is geen consensus over de naamgeving van deze twee ondersoorten[1]).

Vanwege de fraaie en ongerepte bergen heeft het park toeristische waarde. Ook zijn er traditionele dorpen en architectonische monumenten.