Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Villa Dijkzigt, locatie van het museum
Villa Dijkzigt, locatie van het museum
Opgericht 1927
Locatie Rotterdam, Nederland
Thema Natuurmuseum
Personen
Directeur Jelle Reumer
Conservator Kees Moeliker
Aantal bezoekers 40.000
Website http://www.nmr.nl/
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een natuurmuseum in Rotterdam, opgericht in 1927. Het museum is sinds 1987 gevestigd in Villa Dijkzigt op het Land van Hoboken aan de Westzeedijk 345. Het museum heeft een uitgebreid educatief programma en trekt ongeveer 40.000 bezoekers per jaar.

Collectie[bewerken]

De collectie dieren, schelpen, fossielen en andere naturalia, ontstaan als het Kabinet van dr A.B. van Deinse, lag enkele jaren op de zolder van een school aan de Schiedamsesingel, totdat het eerste eigen pand aan de Dirk Smitsstraat in Crooswijk werd betrokken. Na de verhuizing naar een villa in de Mathenesserlaan kreeg het museum grotere bekendheid, maar in 1959 was men genoodzaakt de activiteiten te staken en de collectie onder te brengen in een bankgebouw aan de Kastanjesingel. Na 1970 ging het museum door als dienst van de diergaarde Blijdorp. De wens groeide om op eigen benen te staan. Met steun van overheid en bedrijfsleven werd een stichting opgericht om in 1987 de Villa Dijkzigt aan te kopen.[1]

In 1990 werd het gebouw grondig verbouwd. Hierbij werd het dak verhoogd en een tweede verdieping aangelegd. Nadat vervolgens in enkele jaren het Museumpark werd verrijkt met de Kunsthal, het Nederlands Architectuurinstituut, een uitbreiding van Boijmans en het Chabot Museum, volgde in 1995 nogmaals een renovatie van het pand. Architect Erick van Egeraat bouwde onder meer een uitbreiding in de tuin met een nieuw glazen paviljoen.

Ramon[bewerken]

In de achthoekige torenkamer van het museumgebouw staat sinds 2005 het opgezette skelet van Ramon, een Aziatische olifant uit Blijdorp, die in 1998 op 28-jarige leeftijd was overleden.[2] Hij was de vader van Bernhardine en vier andere olifanten.

Publicaties[bewerken]

Straatgras is een kwartaalblad uitgegeven door het Natuurmuseum Rotterdam en bevat veel informatie over lopende en toekomstige exposities en museumnieuws.

Deinsea is een wetenschappelijke publicatie genoemd naar de bioloog Deinse, en bevat onderzoeksresultaten op het gebied van de fossiele zoogdierbotten uit de collectie van het museum.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties