Nederlands Hervormde Begraafplaats Hoge Vuurseweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Begraafplaats Hoge Vuurseweg
Hekwerk en baarhuisje
Plaats Lage Vuursche
Gesticht in 1790
Denominatie  Nederlands Hervormd
In gebruik  1790 - heden
Architectuur en landschap
Architect(en)  Dirk van der Woord[1]
Diversen
Eigenaar  Hervormde Gemeente Lage Vuursche
Toegankelijkheid  Vrij toegankelijk van 9.00 tot 18.00 uur
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Nederlands Hervormde Begraafplaats Hoge Vuurseweg is een kerkhof aan de gelijknamige straat in Lage Vuursche die behoort tot de Stulpkerk. De begraafplaats werd in 1790 aangelegd, nadat de grafruimte in de kerk opraakte.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats heeft een gietijzeren toegangshek waarop de tekst is geplaatst: Zalig zijn de doden die in de Heere sterven. Links naast de ingang staat een baarhuisje. De plattegrond van het kerkhof bestaat uit rechte paden waaraan de graven zijn gelegen.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Toen het kerkhof in 2012 vol dreigde te raken, schonk toenmalig koningin Beatrix aan de hervormde gemeente ter uitbreiding circa 400 m² grond. Zij is de eigenaresse van het aangrenzende kasteel Drakensteyn en het bijbehorende grondgebied.

Graven[bewerken | brontekst bewerken]

Andries de Wilde[bewerken | brontekst bewerken]

Andries de Wilde (Amsterdam, 21 november 1781 – Utrecht, 27 april 1865) was een welgestelde chirurgijn, planter en grootgrondbezitter. De Wilde was eigenaar van het landgoed Pijnenburg.

J.H. Insinger[bewerken | brontekst bewerken]

Op het kerkhof bevindt zich de graftombe van amateurarcheoloog J.H. Insinger, die is ontworpen in Egyptische stijl door de architect Johan Wilhelm Hanrath. Het grafmonument is aangemerkt als rijksmonument vanwege de cultuurhistorische waarde als uiting van de funeraire cultuur, de bouwstijl en de plaats in het oeuvre van Hanrath.

Friso van Oranje-Nassau van Amsberg[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 augustus 2013 werd prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg op het kerkhof begraven.[2]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nederlands Hervormde Begraafplaats Hoge Vuurseweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.