Nicolaas Beetsstraat (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nicolaas Beetsstraat
Neurologie en psychiatrie (gebouw 3 genoemd) van het voormalige (S)AZU
Geografische informatie
Locatie       binnenstad
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 7′ OL
Begin Catharijnesingel
Eind Spoorlijn
Lengte ca. 180 m
Algemene informatie
Genoemd naar Nicolaas Beets
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen Voormalige Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU)
Detailkaart
Nicolaas Beetsstraat (Binnenstad)
Nicolaas Beetsstraat
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Nicolaas Beetsstraat is een straat in de binnenstad in de Nederlandse stad Utrecht, die loopt vanaf de Catharijnesingel en eindigt bij de busbaan en het spoor.

Zijstraten van de Nicolaas Beetsstraat zijn de Justus van Effenstraat en de Herman Gorterstraat met aan de andere kant de Hartingstraat. De lengte van deze straat is ongeveer 180 meter. De straat is vernoemd naar Nicolaas Beets; de zijstraten naar de schrijvers Justus van Effen en Herman Gorter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Nicolaas Beetsstraat bevindt zich het vroegere gebouw neurologie en psychiatrie (gebouw 3 genoemd) van het voormalige (S)AZU, in 1991 omgebouwd tot wooncomplex Hildebrandstaete. Het Ziekenfonds Voorzorg en Hulp bij Ziekte (VHZ) wat is ontstaan uit de Sociëteit Voorzorg (1827) en Hulp bij Ziekte (1848) vormden vanaf 1918 het Utrechtse maatschappijziekenfonds VHZ. Deze zat op de hoek van de Catharijnesingel en de Nicolaas Beetsstraat.[1] Ook zat het voormalige Gemeentelijk Energie- en Vervoerbedrijf Utrecht (G.E.V.U.) aan de Nicolaas Beetsstraat 3; het was een voorloper van GVU.[2] En op de hoek Nicolaas Beetsstraat en de Catharijnesingel 62 bevindt zich de Gemeentelijke Scholengemeenschap voor Middelbaar Economisch Administratief en Detailhandel onderwijs.[3]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nicolaas Beetsstraat (Utrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.