Nina Matviyenko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nina Matviyenko
Nina Matviyenko in 2012
Algemene informatie
Volledige naam Nina Mytrofanivna Matviyenko
Geboren 10 oktober 1947
Geboorteplaats Nedilyshche, rayon Yemilchyne, Oblast Zjytomyr
Overleden 8 oktober 2023
Overlijdensplaats KievBewerken op Wikidata
Land Sovjet-Unie
Oekraïne
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nina Mitrofanivna Matviyenko (Oekraïens: Ніна Митрофанівна Матвієнко) (Nedilyshche, 10 oktober 19478 oktober 2023) was een Oekraïense zangeres. Ze zong veelal volksliederen, waaronder lyrische, humoristische en ballades. Onder meer zong ze Oekraïense liederen uit de zeventiende-achttiende eeuw. In 1985 ontving ze de eretitel Volkskunstenaar van Oekraïne.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Nina Matviyenko werd geboren in het dorp Nedilyshche, rayon Yemilchyne, Oblast Zhytomyr, destijds gelegen in de Oekraïense SSR (hedendaags Oekraïne) in de toenmalige Sovjet-Unie. Ze voltooide haar studie Oekraïense filologie aan de Universiteit van Kiev in 1975. In 1968 trad ze toe tot de zangstudio van het Oekraïense staatsvolkskoor "Hryhory Verovka", genoemd naar Hryhory Verovka, en werd al snel een solist. In 1988 ontving ze de Taras Shevchenko Nationale Prijs van Oekraïne, een Oekraïense staatsprijs genoemd naar Taras Shevchenko.

Van 1966-1991 was ze soliste van het Oekraïens staatsvolkskoor. Vanaf 1968 was ze lid van het folktrio "Zoloti kliuchi". Sinds 1991 is ze soliste bij het nationale ensemble voor solisten Kiev Camerata. In 2012 nam ze een album op met het Kostyantyn Chechenya Early Music Ensemble.

In 1978 won ze het Oekraïense staatsconcours Jonge stemmen en in 1979 een Oekraïense televisiewedstrijd. Haar repertoire omvat tal van Oekraïense volksliederen. Matviyenko is de eerste vertolker van werken van de componisten Yevhen Stankovych, Myroslav Skoryk, Iryna Kyrylina, Hanna Havrylets en vele anderen. Ze had optredens op televisie, in tal van films en op de radio.

Ze heeft onder andere opgetreden in Mexico, Canada, de Verenigde Staten, Tsjechoslowakije, Polen, Finland, Korea, Frankrijk en Latijns-Amerika.[1] Er bestaan van haar tal van opnames van Oekraïense volksliederen.

Nina Matviyenko overleed op 75-jarige leeftijd.[2]

Onderscheidingen en eretitels[bewerken | brontekst bewerken]

Matviyenko ontving verschillende onderscheidingen, waaronder:

In 1985 kreeg ze de eretitel Volkskunstenaar van Oekraïne en in 2016 werd ze ereburger van Kiev.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Biografie Nina Matviyenko op pisni.org.ua; bezocht op 27 februari 2022 (Oekraïens)
  2. (ru) Умерла Нина Матвиенко
  3. Ereburgers van Kiev - Nina Matviyenko bezocht op 27 februari 2022 (Oekraïens)

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Nina Matviienko op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Nina Matwijenko op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.