Onze-Lieve-Vrouw-Olen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onze-Lieve-Vrouw-Olen
Plaats in België Vlag van België
Onze-Lieve-Vrouw-Olen (België)
Onze-Lieve-Vrouw-Olen
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Olen Olen
Coördinaten 51° 10′ NB, 04° 54′ OL
Detailkaart
Onze-Lieve-Vrouw-Olen (Antwerpen)
Onze-Lieve-Vrouw-Olen
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Onze-Lieve-Vrouw-Olen of Achter-Olen is een dorp in de Belgische gemeente Olen. Het ligt tussen het centrum van Olen (zuid) en Sint-Jozef-Olen (noord), en tussen de stedelijke kernen van Herentals (west) en Geel (oost). Het wordt door het Albertkanaal en de autosnelweg E313 gescheiden van het centrum van Olen en door de spoorlijn Antwerpen - Overpelt van St-Jozef-Olen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noorden van het centrum van Olen ontstonden in de loop van de tijd een aantal kleinere landbouwgehuchten : o.m. Meren, Gerhagen, Heibloem, Boekel en Gerheiden die mettertijd samen "Achter-Olen" genoemd werden. In 1864 werd het een eigen parochie : Onze-Lieve-Vrouw-Olen. Vanaf het midden van de 19e eeuw groeiden de gehuchtjes uit tot enkele min of meer samenhangende kernen.

In de loop van de twintigste eeuw werd steeds vaker de parochienaam gebruikt als de plaatsnaam en verdween de naam "Achter-Olen" van de kaarten. Lokaal spreekt men echter bijna algemeen over "Achter-Olen". Toponiemen als Gerheiden en Boekel blijven bewaard in straatnamen waar eertijds gehuchten dezelfde naam droegen. Zo is "Boekel" nu de naam van het dorpsplein met de 19de eeuwse parochiekerk.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Onze-Lieve-Vrouwekerk aan Boekel.
  • De Sint-Willibrorduskapel: eerste vermelding in 1414. Omzoomd door lindebomen. Sinds 2011 gebruikt voor burgerlijke huwelijksplechtigheden.
  • Stationneke : het originele stationsgebouw werd in 1878 gebouwd maar is niet meer als dusdanig in gebruik. Het werd omgevormd tot een bier- en jenevermuseum annex drankgelegenheid "Stationneke" & "Natuurpunt"-bezoekerscentrum
  • Monument Halifax HR839: herdenkingsmonument voor het Engelse vliegtuig Halifax HR839 dat neerstortte in het voormalige gehucht Gerheiden.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Onze-Lieve-Vrouw-Olen ligt in de Kempen, ten noorden van het Albertkanaal, op een hoogte van ongeveer 20 meter.

Mobiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

O.m. via de brug van Olen-Hoogbuul verbonden met het Olen-Centrum waar inrit E313 Antwerpen - Hasselt - Luik.

Treinverbinding met Herentals-Antwerpen en Mol - Overpelt vanuit Station Olen, ten N van Boekel : onbemand spoorwegstation.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De voetbalclub van Onze-Lieve-Vrouw-Olen draagt nog altijd haar oorspronkelijke naam : "Olen United" als fusieploeg van Achter-Olen VV en KAC Olen ( Sint Jozef - Olen ).

Station Olen

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Jozef-Olen, Olen-Centrum, Larum, Punt

Zie de categorie Onze-Lieve-Vrouw-Olen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.