Oostereinde (Winschoten)

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oostereinde
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oostereinde (Groningen)
Oostereinde
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Oldambt Oldambt
Coördinaten 53° 9′ NB, 7° 3′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
"Winschoter Oostereinde" op een kaart van de gemeente Winschoten uit ca. 1865

Oostereinde of Winschoter Oostereinde is een buurt en voormalig streekdorp in de Nederlandse gemeente Oldambt, in het oosten van de Nederlandse provincie Groningen. De buurt behoorde tot het kerspel en de gemeente Winschoten en sloot aan bij de buurtschap Bovenburen.

Het ligt aan de noordkant van de plaats Winschoten en loopt parallel aan het Winschoterdiep en de A7. Het is het enige deel van de voormalige gemeente Winschoten ten noorden van de A7.

Het gebied ten noorden Oostereinde werd vanaf 2004 ingericht voor de Blauwestad, maar dit deel is tot op heden niet tot ontwikkeling gekomen. Vanuit de buurt loopt een weg naar het gehucht Ekamp, dat bij de ontwikkeling van de Blauwestad behouden bleef.

Oostereinde was een van de vier buurten waaruit het kerspel Winschoten bestond. In 1504 wordt voor het eerst een inwoner van Winschoten inden Oesterende genoemd. Het buurtje had al in 1642 enige tijd een eigen schoolmeester. In 1822 werd een klein houten schooltje gebouwd, waar tot ongeveer 1845 les werd gegeven door een hulponderwijzer.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Oostereinde 1, het eerste huis van de buurt vanuit het oosten, is een voormalig tolhuis en ligt op de grens tussen de voormalige gemeenten Winschoten en Beerta
  • Oostereinde 4 is een voormalig stoomgemaal op de grens van de streek met de Noorderwuppen, langs het Beertsterdiep. Het vormt tegenwoordig een museum.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Boerderijen en hun bewoners, uitgegeven door de afdeling Beerta van de Groninger Maatschappij van Landbouw ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan (1842-1967), Winschoten 1966 (met aanvullingen: Boek II, 1976 en Boek III, 1999; afgekort als BBB)