Orsini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van de familie Orsini

De familie Orsini was een van de meest invloedrijke adellijke families uit middeleeuws en renaissance Italië, en bezat grote landgoederen in Hongarije.

De traditie zegt dat de familie afstamt van het Oud-Romeinse Juliaanse-Claudiaanse huis, en dus van Julius Caesar zelf. In de elfde eeuw had de familie een prominente plaats onder de Romeinse adel en behield deze door de eeuwen heen ook, mede door toedoen van de pausen die zij leverden. Het hoofd van de familie was Johannes Cajetanus, wiens afstammeling Mattheus Rubens drie zonen had, waarvan een lijn nog bestaat: de Orsini-Gravina.

In 1667 gaf Petrus Franciscus zijn hertogdom over aan zijn broer en in 1724 werd hij tot paus verkozen: paus Benedictus XIII. Een neef van Benedictus XIII kreeg de titel prins-troonassistent van Zijne Heiligheid (de paus), een titel die tot 1958 bleef bestaan. In 1724 had keizer Karel VI prins Beroald Orsini tot prins van het Heilig Roomse Rijk gemaakt.

Bekende telgen[bewerken]

Orsini-Rosenberg[bewerken]

Sinds 1684 mochten de Oostenrijkse graven van Rosenberg zich graaf van Orsini en Rosenberg noemen. Deze titel was gebaseerd op de onbewezen bewering dat de families verwant zouden zijn.