Overleg:Jicht

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

1 alinea tekst luidt nu zo.

Oorzaken, diagnostiek en risicofactoren[brontekst bewerken]

Voor het ontstaan van kristallen is het niet strikt nodig een abnormaal hoge hoeveelheid urinezuur in het bloed te hebben, en omgekeerd geeft veel urinezuur in het bloed ook niet altijd aanleiding tot jicht. Een diagnose kan bevestigd worden door afname van vocht uit een ontstoken gewricht. Dit is zeker noodzakelijk als het gewenst is vast te stellen of er sprake is van jicht of pseudojicht. Veel - zo niet de meeste - artsen zullen dit echter bij een typische presentatie niet nodig vinden.

De oorzaak kan liggen in een grotere aanmaak van urinezuur (een afvalproduct van de purinebasen bij DNA-afbraak) of in een onvermogen urinezuur adequaat te verwijderen, of in een combinatie van beide. Het eerste kan een gevolg zijn van voeding (veel vlees, vooral orgaanvlees; heteten van een dergelijk gerecht kan ook wel eens een aanval uitlokken) of ook wel van afbraak van eigen weefsel (vaker een jichtaanval na tumorbehandeling met chemotherapie). Het tweede is erfelijk en/of kan met nierfunctiestoornissen te maken hebben; jicht komt ook vaker voor bij mensen met hartfalen. Alcoholgebruik leidt tot dehydratie (extra vochtverlies) en kan daarom ook een aanval uitlokken.

Ik heb zelf last van jicht en moet zeggen dat het niet helemaal aansluit bij de werkelijkheid. Ik zou het als volgt schrijven:
Diagnose
Alhoewel een verhoogd percentage urinezuur (een afvalproduct van de purinebasen bij DNA-afbraak) in het bloed niet automatisch tot jicht leidt, geeft een bloedonderzoek een redelijke indicatie (een vrij pijnlijze en eenvoudige ingreep). De enige mogelijkheid om jicht definitief aan te tonen is extractie van vocht uit het getroffen gewricht, maar dat is een zeer pijnlijk proces. Daarbij kan echter wel onderzocht worden of er misschien sprake is van pseudojicht.

Oorzaak
Oorzaak van het ontstaan van een verhoogde urinezuurgehalte en dus vorming van de kristallen ligt in het feit dat urinezuur slechts matig oplost. Er komen dus problemen als:

  • de hoeveelheid urinezuur te groot wordt om het nog in bloed op te lossen; dit kan ontstaan door
    • het teveel eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals rood vlees, vooral orgaanvlees is een boosdoener;
    • het eten van voedingsmiddelen waarin gist is verwerkt (en dat zit in bijna elke instantmaaltijd);
    • medicijngebruik, denk daarbij aan sterkere afbraak van cellen etc.; bij een chemokuur komt een verhoogde dosis afgebroken (tumor)cellen en de giften daarin in het bloed ;
  • de hoeveelheid oplosmiddel in het bloed te gering is om de "normale" hoeveelheid urinezuur op te lossen; dit kan b.v. door:
    • gevolg van een erfelijke aandoening;
    • onvoldoende werking van de nieren, die wel het overige vocht afscheiden, maar niet het urinezuur;
    • medicijngebruik, mensen met hartklachten en hoge bloeddruk slikken veelal plastabletten, die zorgen ervoor dat vocht wordt afgescheiden; bij problemen met de nieren blijft een verhoogde hoeveelheid urinezuur achter;
    • gebruik van alcohol (maar bijvoorbeeld ook alcoholvrij bier vanwege gist); alcohol leidt tot dehydratatie (ontwatering) van het bloed, waardoor het percentage urinezuur verhoogd wordt.

Daarbij is vervelend dat jicht ook kan ontstaan door een combinatie van genoemde factoren. Gebleken is dat voeding slechts een kleine invloed heeft (ongeveer 10%), maar dat kan natuurlijk net voldoende zijn om jicht te krijgen.


Behandeling verschilt. Tekst is goed, maar behandelingswijze verschilt. De ene arts begint met wel 5 colchinetabletten per dag om daarna af te bouwen, anderen schrijven een permanente lage dosis voor. Diclofenac wordt steeds minder voorgschreven (zeker bij hartpatienten) in verband met mogelijke bijwerkingen op de werking van het hart, zeker bij langdurig gebruik.

Ik zou als preventiemiddel Allopurinol wel vermelden, het is verreweg het belangrijkste bestrijdingsmiddel, helaas bijwerkingen gooien regelmatig roet in het eten.

Ceescamel 27 mrt 2007 13:03 (CEST)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Jicht zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 14 feb 2022 06:17 (CET)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.