Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Wanda F Bloemgarten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Encycloon in het onderwerp Ongedaanmaking
Welkom op Wikipedia, Wanda F Bloemgarten! Om te beginnen

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen.

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.368 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".


De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Persoonlijke hulp van je mentor

Coachingsprogramma

De snelcursus
Bronvermelding

Ongedaanmaking[brontekst bewerken]

Beste Wanda F Bloemgarten, hierbij even het volgende:

U hebt pas geleden aan het artikel De Vrijdagavond een tekst toegevoegd die geheel of gedeeltelijk bleek te zijn overgenomen uit een andere bron. Letterlijk overnemen van teksten uit een ander medium is echter alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur of de rechthebbende van de originele tekst. Bij het letterlijk overnemen van teksten loopt u namelijk een groot risico auteursrechten te schenden. Dit schenden van auteursrechten kan Wikipedia in juridische problemen brengen. Ook teksten in een andere taal letterlijk vertalen naar het Nederlands valt hieronder. Zie ook Wikipedia:Auteursrechten.

Uw bijdrage aan dit artikel is om deze reden weer verwijderd. Als u de betreffende informatie alsnog wil toevoegen, herschrijf het dan in eigen woorden of zorg voor toestemming zoals omschreven op Help:Toestemming.

Herschrijven van de tekst geniet de voorkeur daar teksten uit andere bronnen meestal niet voor een encyclopedie bedoeld zijn en dus niet de juiste opzet hebben. Teksten op Wikipedia horen altijd neutraal geschreven te zijn. Reclame-uitingen, recensies of teksten die één bepaalde mening vertolken zijn per definitie ongeschikt voor Wikipedia. Zo'n tekst kan dus alsnog ongeschikt zijn en verwijderd worden, ook na vrijgave via bovengenoemde procedure. Een nieuw geschreven tekst voor Wikipedia past daarnaast bijna altijd beter qua stijl en opbouw dan vrijgegeven teksten.

Als u nog vragen heeft, kunt u die altijd stellen op de Helpdesk.

Met vriendelijke groet, Encycloon (overleg) 27 nov 2021 14:02 (CET)Reageren

Ik twijfel daarnaast sterk of dit hier wel thuishoort. De connectie met het historische tijdschrift lijkt me te weinig om daar zoveel gewicht aan te geven. Een eigen artikel zou volgens mij qua structuur gepaster zijn. Mvg, Encycloon (overleg) 27 nov 2021 14:02 (CET)Reageren
hallo Encycloon, dank voor uw reactie.

Graag uw aandacht voor drie punten: 1 u schrijft: "de connectie met het historische tijdschrift lijkt me te weinig om daar zoveel gewicht aan te geven." Echter, het is een herleving van vooroorlogse krant in een modern (online) jasje. We hebben de missie van de oorspronkelijke De Vrijdagavond letterlijk overgenomen. Ik zeg "we" want hoor zelf tot de intiatiefnemers en ben de eindredacteur van de actuele De Vrijdagavond. 2 toestemming kan ikzelf, als eindverantwoordelijke, geven. U heeft gelijk dat een zelf geschreven stuk beter is - zal ik aanleveren. ik wil het onder de kop De Vrijdagavond hebben omdat lezers onder dit lemma info over de actuele krant zoeken. 3 ik vroeg 'hoe illustraties' toe te voegen. graag instructie!

dank & vriendelijke Wikigroet, Wanda F Bloemgarten 86.91.101.30 27 nov 2021 15:16 (CET)Reageren

Beste Wanda F. Bloemgarten,
  • De missie (en titel) overnemen maakt het mijns inziens nog niet hetzelfde onderwerp. De oplossing die op Wikipedia vaak gebruikt wordt, is om op De Vrijdagavond door te verwijzen naar (bijvoorbeeld) de pagina's De Vrijdagavond (historisch weekblad) en De Vrijdagavond (online tijdschrift). Voor voorbeelden van zo'n constructie, zie de zogeheten 'doorverwijspagina's' Rosita (tijdschrift) en Story. Uiteraard kan in de artikelen zelf dan ook kort een onderlinge verwijzing voorkomen. Overigens wil ik nog wel even waarschuwen dat bij recent gestarte initiatieven de relevantie soms betwist wordt.
  • Voor afbeeldingen in het algemeen, zie Help:Bestanden. Als daar vervolgens nog onduidelijkheden over zijn, hoor ik het wel.
Mvg, Encycloon (overleg) 27 nov 2021 16:41 (CET)Reageren