Overleg gebruiker:Zesd

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door JanB46 in het onderwerp Gökmen Tanis
Hallo Zesd, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.836 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Met vriendelijke groet, Ymnes (overleg) 7 aug 2017 19:12 (CEST)Reageren

Deel je feedback en je ervaringen als Wikimediabewerker in een wereldwijde enquête[brontekst bewerken]

WMF Surveys, 29 mrt 2018 20:34 (CEST)Reageren

Herinnering: Deel je feedback in de Wikimedia-enquête[brontekst bewerken]

WMF Surveys, 13 apr 2018 03:32 (CEST)Reageren

Jouw feedback is belangrijk! Laatste herinnering om deel te nemen aan de wereldwijde Wikimedia-enquête[brontekst bewerken]

WMF Surveys, 20 apr 2018 02:42 (CEST)Reageren

Overbevolking[brontekst bewerken]

Hallo Zesd,

Welkom op Wikipedia! Blijkbaar ben je al bijna twee jaar actief hier, maar bij mijn weten zijn we elkaar nooit tegengekomen. 'Bestudering' van je overleggeschiedenis leert mij, dat in al die tijd niemand zich hier voor overleg gemeld heeft. Dat is nogal onpersoonlijk, maar ook wel positief: geen bericht, goed bericht. Ik heb even hapsnap door je bijdragen gesnuffeld en die zien er zorgvuldig uit.

Over deze bijdrage aan het lemma Overbevolking heb ik wel een vraag. Je schrijft: Het thema overbevolking is echter nog steeds een zeer groot taboe. Het lijkt me, dat dit toelichting en bronvermelding behoeft. In allerlei gremia wordt overbevolking immers besproken en ik heb niet de indruk dat er beschaamd en besmuikt over gefluisterd wordt. Wel neem ik aan, dat er een mechanisme speelt, dat parallellen heeft met de tragedie van de meent, waarbij niet het onderwerp taboe is, maar wel het nemen van verantwoordelijkheid, waardoor een soort omerta kan ontstaan. Die verschilt echter in praktische, emotionele, culturele en filosofische zin van het taboe, dat sterk verbonden is met cognitieve dissonantie en dus met innerlijke conflicten. Bij taboes mag het onderwerp geheel niet of alleen omfloerst genoemd worden, eventueel met uitzonderingen bij rituelen of voor aangewezen groepen met een bijzonder hoge of lage status (strontscheppers, beulen, aansprekers, artsen, priesters, medicijnmannen).

De zwijgplicht rond de meent is veel minder geritualiseerd en veel duidelijker verbonden met de speltheorie, dus met belangentegenstellingen. Termen als overbevolking, klimaatverandering en broeikaseffect mogen gewoon in algemene termen benoemd worden, ook gedurende de ontkenningsfase, maar kunnen wel door iedereen gebagatelliseerd of geridiculiseerd worden. Bij taboes is dat ondenkbaar. Rond de meent treedt de omerta in, als er concrete belangen op het spel staan en er concrete regels dreigen te ontstaan. Degene die hier het zwijgen doorbreekt, heeft gewoonlijk geen speciale – laat staan geritualiseerde – positie, men noemt hem spijtoptant, Klokkenluider of klikspaan.

Hopelijk verduidelijken bovenstaande overwegingen mijn moeite met je aangehaalde zinsnede. Ze kunnen echter niet in de plaats komen van een gezaghebbende bron, dus ik hoop dat je die kunt aangeven.

Met vriendelijke groet — bertux 18 dec 2018 00:37 (CET)Reageren

Gökmen Tanis[brontekst bewerken]

Goedendag Zesd, Je wijziging aan bovengenoemd artikel is aangepast. Betrouwbare bronnen lijken er inderdaad niet te zijn en wat we niet weten kunnen we niet vermelden. Vr. groet, JanB46 (overleg) 27 mrt 2020 12:05 (CET)Reageren