Pastrana (Spanje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pastrana
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Pastrana (Spanje)
Pastrana
Situering
Autonome regio Castilië-La Mancha
Provincie Guadalajara
Coördinaten 40° 25′ NB, 2° 55′ WL
Algemeen
Oppervlakte 96 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
915
(10 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
19.212
http://www.pastrana.org/
Detailkaart
Kaart van Pastrana
De gemeente in de provincie Guadalajara.
Portaal  Portaalicoon   Spanje
Zicht op Pastrana vanuit de bergen

Pastrana is een gemeente in de Spaanse provincie Guadalajara in de regio Castilië-La Mancha met een oppervlakte van 96 km². Pastrana telt 915 inwoners (1 januari 2016).

Klooster[bewerken | brontekst bewerken]

In de 16de eeuw trok de mysticus Johannes van het Kruis, in het Spaans San Juan de la Cruz genoemd, naar Pastrana om daar een klooster van de Ongeschoeide Karmelieten op te richten. Hij koos voor een grot die enkele kilometers buiten de stad ligt. Deze grot is nog steeds te bezichtigen. Het gebouw ernaast is nog steeds een klooster, waar een honderdtal schilderijen hangen waar het religieuze leven van Theresia van Ávila is uitgebeeld, een tijdgenote van San Juan en medestichteres van Ongeschoeide kloosters.

In het centrum van Pastrana bevindt zich ook het paleis van Prinses Eboli. Deze eenogige prinses - ze droeg altijd een zwart lapje voor een van haar ogen - wilde na de dood van haar man intreden in het Ongeschoeide klooster dat Theresia had opgericht, maar wilde wel haar bedienden meenemen. Dit stond haaks op de regels van de Ongeschoeiden, waar iedereen gelijk was en afzondering en gebed de voornaamste waarden waren. Daarom trok Theresia 's nachts met alle zusters uit het klooster weg - ze wikkelde dekens rond de wielen van de wagen. Op die manier hoefde ze de prinses, die sterke banden met de koning had, niet officieel af te wijzen.

Wanneer de tweede man van Prinses Eboli ervan verdacht wordt schuldig te zijn aan de moord op Escobedo, de secretaris van Don Juan van Oostenrijk, laat Filips II, de toenmalige koning van Spanje, de prinses levenslang opsluiten. Ze sterft op tweeënvijftigjarige leeftijd.

Iglesia de la Asunción[bewerken | brontekst bewerken]

In de Iglesia de la Asunción bevinden zich de beroemde wandtapijten van Pastrana, vier tapijten uit het atelier van Passchier Grenier die de verovering van Asilah en Tanger door Alfons V van Portugal afbeelden, en een schilderij van El Greco.

Geboren in Pastrana[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pastrana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.