Pervushovisaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pervushovisaurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Pervushovisaurus campylodon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Ichthyosauria
Familie:Ophthalmosauridae
Onderfamilie:Platypterygiinae
Geslacht
Pervushovisaurus
Arkhangel'skii, 1998
Typesoort
Pervushovisaurus bannovkensis
Pervushovisaurus campylodon
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Pervushovisaurus[1] is een geslacht van uitgestorven platypterygiine ichthyosauriërs uit het Laat-Krijt (Cenomanien) van de oblast Saratov in het westen van Rusland en het Cambridge-gebied van het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De typesoort Pervushovisaurus bannovkensis werd in 1998 benoemd door Archangelskii. De geslachtsnaam eert de paleosponginologist E.M. Pervushov die het skelet vond. De soortaanduiding verwijst naar het dorp Nizhnyaya Bannovka.

Het werd oorspronkelijk beschreven als een ondergeslacht van Platypterygius, dus als een Platypterygius (Pervushovisaurus) bannovkensis, maar later werk toonde aan dat het dermate onderscheiden was van de typesoort Platypterygius platydactylus, dat het maar tot volledige generieke rang verheven werd. Strikte criteria zijn daar overigens niet voor.

De typesoort Pervushovisaurus bannovkensis is alleen bekend van het holotype SSU 104a/24, een gedeeltelijke schedel.

In 2016 werd de soort Platypterygius campylodon hernoemd tot een Pervushovisaurus campylodon. Een eerdere Russische soort, Platypterygius kiprianoffi, werd een jonger synoniem geacht van Pervushovisaurus campylodon.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Pervushovisaurus was een kleine ichthyosauriër, met een typesoort van vier meter lang en driehonderd kilogram lichaamsgewicht. Fischer (2016) gaf de verbeterde diagnose van Pervushovisaurus als volgt, gebaseerd op die van Fischer et al. (2014): platypterygiine ophthalmosauride die wordy gekenmerkt door de volgende autapomorfieën: de aanwezigheid van foramina langs de onderste premaxillaire/maxillaire beennaad; aanwezigheid van een min of meer ovaal foramen op het laterale oppervlak van de premaxilla, anteroventraal aan de externe neusholte, aanwezigheid van laterale ribbels op het bovenkaaksbeen, aanwezigheid van brede supranariale 'vleugel' van het neusbeen (een vergelijkbare structuur, hoewel veel kleiner, is aanwezig bij Platypterygius australis en Acamptonectes densus) (zie Kear, 2005; Fischer et al., 2012, respectievelijk); robuust spleniale dat duidelijk uitsteekt vanaf het buitenoppervlak van de onderkaak; tandwortels met vierhoekige dwarsdoorsnede, waarbij het cement prominente hoeken van negentig graden vormt.

Pervushovisaurus wordt ook gekenmerkt door de volgende unieke combinatie van kenmerken: secundair gesloten neusholte omgeven door foramina (zoals bij Platypterygius sachicarum en Platypterygius australis (zie respectievelijk Paramo, 1997; Kear, 2005), en bij Simbirskiasaurus birjukovi, hoewel de anterieure neusholte nog steeds aanwezig is bij dit taxon (Maisch & Matzke, 2000; Fischer et al., 2014a)); langwerpige voorste tak van het bovenkaaksbeen, dat naar voren het niveau van het neusbeen bereikt (in tegenstelling tot respectievelijk Aegirosaurus leptospondylus, Sveltonectes insolitus en Muiscasaurus catheti) (Bardet & Fernández, 2000; Fischer et al., 2011a; Maxwell et al., 2015, respectievelijk); rostrum recht (in tegenstelling tot Platypterygius americanus, Platypterygius sachicarum, Platypterygius australis en mogelijk Muiscasaurus catheti, waar het licht naar voren gebogen is Romer, 1968; Paramo, 1997; Kear, 2005; Maxwell et al., 2015, respectievelijk); rechte, niet-teruggebogen tandkronen (in tegenstelling tot Sveltonectes insolitus, Muiscasaurus catheti) (respectievelijk Fischer et al., 2011a; Maxwell et al., 2015, respectievelijk).

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Pervushovisaurus is in de Platypterygiinae geplaatst.